Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Plaats reactie
Gebruikersavatar

Topic author
dimple
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 1
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 mei 2017 20:56
Actief als: particulier

Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door dimple »

Dit verhaal gaat over de sound van Bose versus niet-Bose, issues met de Focal 6.1 set en de onofficiële oplossing daarvan.

Mijn volgende auto had ik snel gekozen - dat werd een Talisman. Maar aangezien ik vele kilometers maak is de geluidsinstallatie ook erg belangrijk. In de auto die ik voor een proeftocht mee kreeg zat de Bose installatie. Ik was er niet van onder de indruk! De Bose klinkt tegen meerprijs vergelijkbaar of slechter dan de standaard installatie uit mijn vorige auto’s (VW Passat, Volvo v50, Seat Exeo). Naar mijn smaak; vrij vlak en weinig laag. Daarover gesproken; mijn smaak is een neutraal geluid, waar laag, midden en hoog - voor zover in een auto qua akoestiek mogelijk is - in balans zijn. Dus geen overdreven dreunende bassen oid. Aangezien de Rlink2 bij de Bose uitvoering alleen bass & treble regelaars laat zien om de klank aan te passen viel er weinig in te verbeteren. Daar komt bij dat Renault/Arkamys het kantelpunt van de laag regelaar niet echt zinvol heeft gekozen. Je kunt er vooral meer dreun mee regelen, maar minder goed een ‘warm / vol geluid’. Ik probeer wat ik hoor een beetje in tekst uit te drukken...
Na de tegenvallende Bose een proefrit met de standaard installatie gemaakt, die wonderlijk genoeg, anders maar niet perse slechter klinkt dan de Bose. Is echter wel goedkoper. Een voordeel van de niet-Bose uitvoering is dat de Rlink2 ineens een drie-bands toonregeling heeft, waardoor het geluid iets meer naar smaak te tweaken valt, en dus in de praktijk misschien wel beter klinkt dan de Bose. Helaas ook hier naar mijn smaak verkeerde kantelpunten in de toonregeling.
Omdat ik, zoals gezegd, geluid toch wel belangrijk vind heb ik op de gok bij aflevering de Focal 6.1 premium set laten plaatsen door de dealer. Mijn redenering; Als de standaard set al ‘aardig’ klinkt dan moet de Focal set met subwoofer, een actief filter en een extra versterker voor de front-speakers toch minimaal ‘goed’ klinken. Ik verwachtte iets dat ongeveer vergelijkbaar met premium sound in de Volvo.

Helaas; tijdens de eerste ritjes hoorde ik alleen mid en hoog. Als ik het volume van de subwoofer opvoerde gaf dat alleen meer gerommel en gebonk. Was ik te optimistisch geweest? Ik overdrijf niet, maar deze installatie klonk slechter dan alles wat ik tot nu toe in een auto heb gehad! Er was ook niet veel bij te regelen. Het geluid miste dynamiek. Van bekende baslijntjes miste ik ineens een paar noten. Andere bastonen waren ineens weer oorverdovend.
Ik heb allereerst de sub onder de stoel vandaan gehaald zodat ik bij de regelaars kon. Ik weet door ervaring redelijk goed wat ik doe maar ook daarmee was er geen goed geluid uit te krijgen. Omdat de deurspeakers (zonder sub) totaal geen laag produceren moest de sub het hele laag-spectrum invullen. Wij zijn niet in staat om de richting van geluid onder de 200Hz te bepalen maar met deze instellingen hoorde ik de bassen duidelijk en alleen maar onder mijn bijrijdersstoel vandaan komen. Geen gehoor! Om het geschetter te dimmen en het geheel nog een beetje in balans te krijgen eindigde ik met de toonregeling op: Bass -2, Mid: -8, Hoog: -6. Erg vreemd!

Uiteindelijk was ik ervan overtuigd dat er iets mis moest zijn gegaan bij de inbouw. Misschien een speciale parameter in de Rlink2 voor Focal? Immers; Bose vs geen Bose laat zoals bekend een andere toonregeling zien. Volgens de dealer bestond deze instelling niet maar de monteur vond ook wel dat er erg weinig bass uit kwam. Echter, ‘Niets aan de te doen’...

Toen ik eens wat tijd had zelf maar eens op onderzoek naar wat er mis was. Weinig laag betekent doorgaans dat luidsprekers uit fase* staan. Iets dat volgens de dealer onmogelijk was omdat alles voorbedraad is en de Focal luidsprekers één op één vervangen kunnen worden.
Op mijn iPhone heb ik de App SingnalGen gedownload, daarmee kan je via Bluetooth verschillende frequenties via je speakers weergeven. Meteen werd duidelijk dat de voor-speakers en achter-speaker ten opzichte van elkaar uit fase stonden. De sub heeft een fase schakelaar maar als voor en achter uit fase staan werkt de sub dus slechts met één van de speaker-paren mee, en erger nog, hij werkt het andere paar tegen. Bovendien werken de voor en achter-speakers elkaar sowieso tegen. Dit tegen- en meewerken gebeurt door de akoestiek op verschillende frequenties zodat sommige tonen heel hard en andere totaal afwezig zijn. Deze simpele test toonde dus aan dat, hoewel volgens de dealer onmogelijk, toch een bedradingsfout aanwezig was. Ik heb de dealer verzocht de voor of achter speakers om te polen. Gewoon de plus en min verwisselen, hoe moeilijk kan het zijn. Echter, na een dag kreeg ik de auto weer terug met de opmerking dat ze mijn suggestie hadden geprobeerd maar dat het 'niet beter werd'. Waarom niet gewoon doen wat ik vraag???
Aangezien ik liever niet de deurpanelen loshaal heb ik toen uiteindelijk zelf de speakerdraden van de voor-speakers bij de sub doorgeknipt en van polariteit gewisseld. En tada, nu klinkt het zoals verwacht. Hoewel de vier speakers in de deuren elkaar nu niet mee tegenwerken vind ik het zonder sub nog steeds wat licht in het laag klinken (tov andere auto's). Maar met de sub erbij is het vol, warm en dynamisch. Overigens kwam ik er al tweakend achter dat je de schakelaar 'Volume vast' absoluut en meteen uit moet zetten. Dit is een soort van mislukte compressor die er voor moet zorgen het volume gelijk blijft. Klinkt erg lelijk!.

Ik heb een mail gestuurd naar de dealer want mogelijk ben ik niet de enige met dit bedradingsissue. Dat zou betekenen dat andere Talisman/Focal rijders niet optimaal van de muziek kunnen genieten! Maar, als ik denk aan de opmerking van de dealer dat de speakers één op één vervangen kunnen worden, kan het zelfs beteken dat ook de Bose en standaard speakers af fabriek verkeerd zijn aangesloten. Helaas kan ik dat zelf niet testen maar wellicht is er hier iemand die weet hoe uit-fase speakers klinken en die met signalGen (of verglijkbare App) kan testen.

Moraal van dit verhaal? De Focal 6.1 set klinkt beter dan de Bose of standaard speakers, mits je de bedrading checkt en indien nodig corrigeert. Zet de knop 'Volume vast' uit!. Als je de klank wilt bijstellen, werk dan via het volgende principe: Als je de laag en mid-laag te zwak vindt, regel dan mid en hoog iets terug en draai daarna het volume iets op. Ga op je oren af en ga ervan uit dat de Renault dealer, hoe welwillend ook (niets mis met de service), niet perse verstand van geluidssystemen heeft. Als je de Focal set nog wilt laten inbouwen zou ik erder naar een bedrijf gaan dat gespecialiseerd is in car-audio. Grote kans dat die de uit-fase fout zelf wel hadden ontdekt.

* Twee speakers staan uit fase als bij de ene de conus naar voren gaat en bij de andere naar achteren. Netto wordt hierdoor geen lucht verplaatst en hoor je niets. Omdat de wereld - en zeker in een auto - niet zo ideaal is, is er altijd een verschil tussen de speakers en dit verschil hoor je. Maar je mist dus wel een hele boel klanken. Dit effect is het grootst bij lage tonen.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Gebruikersavatar

MarcelP
Lid - en hoppa, logo 2
Lid - en hoppa, logo 2
Posts in topic: 1
Berichten: 104
Lid geworden op: 11 apr 2017 14:26
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door MarcelP »

Dimple, complimenten voor je verhaal en je doorzettingsvermogen én het feit dat je ook nog de moeite hebt genomen om het met iedereen op het forum te delen. Hopelijk kunnen meer Talisman rijders hier hun voordeel mee doen. Ik luister eigenlijk altijd naar mijn eigen muziek in de auto en heb ook de Boze optie gekozen. De auto komt over drie weken en ik zal zeker eens op onderzoek gaan of dergelijke problemen ook in de Bose systemen voorkomen.
Talisman Estate 110 EDC Intense - Beige Dune - 8.7" Bose - Pack Winter Intense - Easy Life Pack - Pack Cruising :thumb:

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



jefb
Lid - en hoppa, logo 2
Lid - en hoppa, logo 2
Posts in topic: 1
Berichten: 122
Lid geworden op: 03 feb 2017 11:15
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door jefb »

Heb heel wat instellingen geprobeerd (met de beperkte regelmogelijkheden) om van de Bose toch iets min of meer aanvaardbaars te maken:

hoog en laag op +6, één tot 2 tikjes geluid centraal naar achter....

Behelpen....

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Buikpijn
Lid
Lid
Posts in topic: 2
Berichten: 38
Lid geworden op: 09 mar 2017 23:40
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Buikpijn »

Interessant. Niet om een discussie te ontlaaien, maar De bose heeft bij stilstand juist veel laag (niet de indruk dat er een faseprobleem is) en tijdens het rijden valt deze nagenoeg weg. Het meest neutraal klinkt de bose setup in de sedan met -3 op het laag en -2 op het hoog. De toonregeling van het laag is inderdaad niet lekker. te actief tussen de 80-200hz. Dat gecombineerd met de eigenschappen van de ongedempte en redelijk meetrillende beuizing zorgt ervoor dat het 'hol' begint te klinken als de laagweergave op >-3 staat. De balans tussen mid/hoog is met deze instelling redelijk neutraal. Een signaal 'uit fase; kan je eenvoudig horen, als je in het midden tussen twee luidsprekers luistert 'trekt' het in je oren.

Bij het gebruikte DSP systeem zit een faseverdraaiing alleen iets genuanceerder; een looptijdverschil (delay) is in feite ook een faseverdraaiing. Voor het gemak ga ik er vanuit dat ze uit prijsoverweging IIR filtering gebruiken en geen FIR. (hoewel een delay een verdraaiing blijft).

Het kan dus goed zijn dat er geen 180 graden verdraaiing inzit/zat.

nog iets; je hebt vermoedelijk ook minder laagweergave als je het motorgeluid op 'comfort' hebt staan; dit onderdrukt nl. dmv de luidsprekers de laagweergave geproduceerd door de motor/wielen/wegdek/wind. Voor laagweergave is relatief de meeste energie nodig. Kan mij voorstellen dat er een reservering ingecalculeerd is voor de onderdrukking tav de laagweergave voor het audio. (nog logischer zou zijn om deze geluidsonderdrukking uit te schakelen als de audio op een bepaald niveau weergeeft. Geen idee hoe dit geïnterpreteerd is.

Ik weet niet of je focal 6.1 set een poort heeft om iets in te stellen aan de DSP?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Marnel
Lid
Lid
Posts in topic: 1
Berichten: 47
Lid geworden op: 12 aug 2016 07:29
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Marnel »

Ik heb de Bose set op de Talisman estate (dus met subwoofer) en het valt mij op dat de prestatie van het Bosesysteem enorm per nummer kan verschillen. Mogelijk dat daardoor de ervaringen zo wisselend zijn? Bij het ene nummer hoor ik opeens een mooie volle en voelbare bas en bij een ander nummer is dat weer wat vlakker en ben ik er minder van onder de indruk.

Ik ben geen audio expert, maar zou het kunnen dat de bose vanwege bepaalde dsp filters wat "kritischer"is afgesteld waardoor deze soms geweldig klinkt terwijl andere nummers weer wat minder geweldig klinken?
Voorheen: Ford Focus Wagon Titanium in Candy Red
Nu: Renault Talisman Estate Intens in Carmin Rouge

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Ghia
lid
lid
Posts in topic: 1
Berichten: 762
Lid geworden op: 15 apr 2017 11:12
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Ghia »

Ik blijf maar regelen aan die instellingen. Ik leg me er bij neer.
In denk dat hier alles bijna voluit staat. Hoewel ik al achterpassagiers heb horen klagen over een te harde bass.
Voorin merk ik die amper of niet. Opvallend is dat het geluid echt van voor mij komt (midden)ondanks een andere instelling.
Ik heb dit nog nooit gehad met een andere wagen?
[Renault Talisman - Initiale Paris - 1.6dCi 160 EDC - Gris Cassiopee - 4D - Cruising Pack 2 - Easy Park Assist - kofferspoiler]

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Buikpijn
Lid
Lid
Posts in topic: 2
Berichten: 38
Lid geworden op: 09 mar 2017 23:40
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Buikpijn »

Meest neutrale klinkt hij met laag op -3, hoog op -2 en de fader 1 tikje naar voren. (Sedan)

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Johno
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 1
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 jun 2017 10:06
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Johno »

Ik heb Focal 6.1 music Premium in mijn Grand Scenic Intens. Heb met belangstelling het verhaal van Dimple gelezen omdat ik ook op zoek ben naar de juiste instelling van de set.Soms klinkt het goed, op andere momenten is de bas niet aanwezig danwel te zwaar. Kortom ik blijf continue regelen.

Ik begrijp de tegenwerking van de bass door de faseverschillen. Hoe ik het het beste kan oplossen me nog niet helemaal duidelijk. Het verschil in fase kan toch tussen links-rechts en tussen voor-achter zitten? Of vergis ik me daarin?

Voor-achter kun je toch testen door de balans volledig naar voren te schuiven? Dus achter speakers uit? Dan zou het klankbeeld moeten kloppen. Op het moment dat dan de balans weer " in het midden" staat en de bas verdwijnt/verslechterd, dan weet je toch dat er een faseverschil zit tussen voor en achter?

Mocht voor-achter niet het probleem zijn, dan lijkt me dat de speakers links-rechts elkaar tegenwerken. Of klopt mijn redenering niet?
Renault Scenic 1.6 16V 2002
Renault Koleos 2008 2.5 16V
Grand Scenic 130pk DCi Intens met Focal upgrade

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Ploeggie
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 1
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 jul 2018 11:39
Actief als: particulier

Re: Focal 6.1 bass-issue en de onofficiële oplossing daarvan

Bericht door Ploeggie »

Jammer dat de focal set niet alle speakers aanstuurd.
Beste is subwoofer uit, dan via touchscreen de twee aangesloten speakers instellen.
Subwoofers aan en vanaf hier de andere speakers en subwoofer instellen. Flink gepuzzel.
Zoek nog de ideale instelling voor de Kadjar....
iemand suggesties?

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht
  • Laadpalen issue
    door TobiasV » » in Opladen Zoe
    62 Reacties
    3321 Weergaves
    Laatste bericht door rghvdberg