Er is 1 resultaat gevonden

door harrie
03 jun 2011 09:41
Forum: Elektrische en elektronische systemen
Onderwerp: dashboard (boordcomputer) problemen
Reacties: 341
Weergaves: 196954

Re: oplossing uitvallend dashboard van 7,50 euro

tietsje schreef:Voor een ieder die die leest: ook bij mij werd de dashboard verlichting eerst minder, toen viel de klok en alle dagtellers uit en vervolgens viel het gehele dashboard uit. Ik weiderde echter 250 euro ec BTW te betalen voor "made in china" electronica (de fabricant van mijn instrumentenpaneel is Johnson Controls). Na een weekje zoeken hier de oplossing:
In de meeste gevallen zijn de 1ro (weerstandjes) soldeervebindingen gebroken, waardoor er simpelweg een stroompje meer kan lopen door het cirquit). Deze breukjes zijn (denk ik) ontstaan omdat onder de printplaat een dotje rubberachtige lijm is geplaatst. Hierdoor is tijdens het vastzetten van de elektronica wat buiging gekomen op de printplaat waardoor (icm trillingen vand e auto) deze ieniemienie soldeerverbindinkjes loslaten. Op mijn printplaat zitten deze 1r0 in een groepje van ongeveer 10 stuks in de linker bovenhoek van de printplaats (in de buurt van de dot lijm, maar dan aan de voorkant). Dan hier het stappenplan (kost je ongeveer 1 uur)
1) verwijder de hard plastic bovenkap van je dashboard door deze naar beneden te klikken
2) verwijder de hard plastic onderkap van je daskboard door deze naar beneden te klikken
3) draai beide hefbomen van de 2 stekkers naar rechts, opdat je ze uit beide socket kunt trekken (de grijze stekker gaat best zwaar, de rode gaat een stuk lichter)
4) nu heb je een tork schroevendraaier nodig om de twee buitenste schroeven links en rechts los te draaien, waardoor je je intrumentenpaneel als 1 unit uit je dashboard kunt tillen
5) met een kleinere tork kun je nu de 8 andere schroeven verwijderen, waardoor de twee plastic kappen kunnen worden verwijderd --> nu zie je de printplaat en alle overige electronica
6) in de linker bovenhoek zitten de 1r0's. Kijk anders met een loop als de breukjes al niet meteen zichtbaar zijn.
7) soldeer ze opnieuw of laat in ieder geval het soldeersel weer even "vloeien". (LET WEL: je hebt echt een klein soldeerboetje nodig!)
8) probeer het even uit door de stekekrs terug te plaatsen, als alees het doet ga dan van stap 5 naar stap 1

Oja, de 7,50 was voor het gebak dat ik heb gekocht voor de collega die heeft gesoldeerd.

Theo
Behalve deze 1R0 weerstandjes kan het ook de "zelfherstellende" zekering zijn van 6,5A die op de printplaat zit.
Zie plaatje hieronder voor de lokatie.

Die zekering zit in de 12V voeding voor de print en is een hele gemene: soms hapert en hersteld hij zich heel snel achter elkaar waardoor o.a. de lichtintensiteit van het scherm kuren vertoond, maar waardoor er ook wel eens vreemde (en onterechte) meldingen ontstaan.

Door de 1R0 weerstandjes door te solderen wordt de zekering een poosje "hersteld" en lijkt het euvel daarmee over (of, in mijn geval, juist helemaal niet).

Die zekering vervangen door een normale 6,3A-snelle (via twee stukjes draad) lost het euvel definitief op.

Harrie.