Er zijn 2 resultaten gevonden

door koos60
20 apr 2018 09:40
Forum: Motorisch - onder de kap van de Scenic
Onderwerp: Laadstroom defect error
Reacties: 23
Weergaves: 19849

Re: Laadstroom defect error

De melding "laadstroom defect" na 10 minuten blijkt in mijn geval veroorzaakt te zijn door een (half) defecte spanningsregelaar.

De Renault Scenic 2.0V uit 2006 heeft een "CPU gestuurde" dynamo. In de dynamo zit een spanningsregelaar die afregelt op 14.1V. De CPU kan deze regelaar aan/uit zetten en met pulsbreedte de laadstroom/spanning, en daarmee de belasting voor de motor, regelen.
In mijn geval bleek de regelaar statisch gezien prima te werken. Dat wil zeggen: volledig "aan" en volledig "uit" waren geen probleem. Echter de dynamo volgde niet correct de dynamische sturing vanuit de CPU. De aanname is nu dat de CPU dit detecteert en na 10 minuten de bekende melding geeft. Ik heb de spanningsregelaar vervangen en de melding op het dashboard is niet meer teruggekomen.

Een kenmerk van dit probleem was de "zaagtand" vormige stuur-signalen die op de CPU ingang van de dynamo werden gemeten. Werd de plug van de CPU sturing losgekoppeld van de dynamo, dan waren de stuursignalen weer mooi blokvormig. Blijkbaar is de CPU-ingang van de spanningsregelaar defect geraakt en vormt het een capacitieve belasting voor de CPU sturing.

Ik vraag me wel af waarom dit defect niet naar voren is gekomen in de test van de dynamo zoals die door revisiebedrijven wordt uitgevoerd. Ik kan eigenlijk niets anders bedenken dan dat in die test alleen naar de statische prestaties van de dynamo wordt gekeken; max. ampere, spanning en rimpel. Het dynamische gedrag zoals "wordt de CPU sturing correct gevolgd" lijkt geen deel uit te maken van de test.

Heeft iemand hier ervaring mee?
door koos60
14 apr 2018 19:32
Forum: Motorisch - onder de kap van de Scenic
Onderwerp: Laadstroom defect error
Reacties: 23
Weergaves: 19849

Re: Laadstroom defect error

Even een vraagje. Is er een oorzaak gevonden voor het probleem zoals in dit topic beschreven?

Ik heb zelf een Renault Scenic 2.0 uit 2006 en recent zijn er allerlei vreemde zaken aan de hand met de laadstroom. Eerst was de situatie dat de dynamo in een cyclus van 5 seconden de accu laadt en dan weer 15 seconden niets doet. Het effect is dat de lichtsterkte van de lampen sterk varieert. Je ziet tijdens het laden de spanning oplopen richting de 14 V maar voordat deze spanning wordt bereikt slaat de dynamo al weer af.

Echter, soms laadt de dynamo ook gewoon normaal en continu. Dan is de laadspanning 14.1V, wat mij een normale waarde lijkt. Maar dan komt er na ongeveer 10 minuten de melding "laadstroom defect" op het dashboard. Tevens gaat het rode lampje "STOP" branden en is er een akoestisch signaal te horen. De laadspanning is en blijft gewoon 14,1V.

Recent is de accu vervangen en is de dynamo gereviseerd. De dynamo is gecontroleerd op de testbank van het revisiebedrijf en OK bevonden. Het heeft helaas niet mogen baten. Het probleem is gebleven.

Ik zie veel overeenkomsten tussen het probleem in dit topic en het probleem zoals ik dat nu ervaar. Daarom ben ik erg benieuwd of jullie al de oorzaak (en oplossing) hebben gevonden.