Er is 1 resultaat gevonden

door A110
20 jul 2018 15:43
Forum: Alle overige technische vragen over de Captur 1
Onderwerp: Franse Captur airco
Reacties: 15
Weergaves: 4531

Re: Franse Captur airco

In "oudere" auto's zit nog koudemiddel met type aanduiding R134A.

Dit type koudemiddel is milieu belastend en daarom is er een nieuw koudemiddel met de benaming 1234YF.

Fabrikanten mogen vanaf 2014 dit type koudemiddel al gebruiken. En vanaf 1 januari 2017 moesten alle nieuwe auto's met het nieuwe koudemiddel voorzien zijn vanaf de fabriek.

Ik vermoed dus dat de Captur al voorzien is van dit nieuwe type koudemiddel. Je mag dus ook niet die 2 type's koudemiddel door elkaar gebruiken vandaar dat ze bij het nieuwe type een andere nippel hebben gebruikt.

Je zal dus een bedrijf moeten zoeken die overweg kan met dit nieuwe koudemiddel. Omdat dit dus weer met een ander apparaat gevuld moet worden in de auto. En niet elke garage heeft zomaar centje's op de plank om weer zo'n duur apparaat aan te schaffen.

Daarbij komt ook nog dat ze vanaf de fabriek niet het systeem helemaal vullen met de juiste hoeveelheid, dit scheelt weer centje's, maar ze gaan net eronder zitten zodat het systeem wel werkt. Maar ervaring is dat auto's na 2 jaar al problemen kunnen gaan krijgen hierdoor. Een airco mag 7 tot 8% van zijn inhoud verliezen per jaar. En dat is best veel. Als je dan ook nog eens in de winter niet je airco gebruikt loopt dit percentage nog meer op.

En een airco "bijvullen" kan gewoon niet!!

Je moet het systeem leeghalen, hierdoor kan je zien hoeveel koudemiddel er nog in heeft gezeten. Daarna zal het systeem onder druk gezet moeten worden met stikstof voor eventuele lekkage's op te sporen. Als er geen lekkage gevonden word dan word het systeem gevacumeerd. Als dit gedaan is, meestal 20 minuten dan moet het systeem een X aantal minuten op vacuum blijven en dan pas kan er de juiste hoeveelheid koudemiddel erin gepompt worden. Hierna zal het systeem weer werken.

Hopelijk heb ik jullie wat wijzer gemaakt.