Er zijn 2 resultaten gevonden

door maestro12
05 dec 2019 20:19
Forum: Algemeen Scenic
Onderwerp: Raar voorval Renault Scenic 14 16v 2001
Reacties: 13
Weergaves: 1907

Re: Raar voorval Renault Scenic 14 16v 2001

mil soluciones schreef:Een andere oorzaak van soortgelijke problemen kan het afbrokkelen van de loodplaten zijn. Als die te oud worden verpoederen die en kan het zijn dat dit poeder kortsluiting veroorzaakt als het poeder op een hoopje schuift (bochten,remmen).
Bij het starten met externe akku ziet men dan tamelijk grote vonken bij het aansluiten.
Natuurlijk zorgt die kortsluiting in vele gevallen ervoor dat de motor uitvalt bij het verwijderen van de startakku.
Je bedoelt waarschijnlijk sulfatering, dat kan, dat er een poeder ontstaat is niet waar.
Tijdens het ontladen van een accu wordt de actieve massa omgezet in loodsulfaat. Dit loodsulfaat heeft een fijne structuur en wordt door lading weer omgezet in looddioxide en sponsachtig lood.

Als nu na diepe ontlading de herlading achterwege blijft zal het loodsulfaat uitkristalliseren Deze grote kristallen verstoppen de poriën van de actieve massa en schermen het plaatoppervlak af waardoor lading onmogelijk is. Het gevolg van sulfatering is daardoor blijvend capaciteitsverlies.

Het gesulfateerd actief materiaal van de positieve plaat is vaak licht van kleur, kenmerkend is de zogenaamde sulfaatstreep op eenderde van de hoogte.

Bij sterke sulfatering kan de actieve massa uit het rooster worden gedrukt, vaak met kromgetrokken platen tot gevolg.

Bij het laden van gesulfateerde batterijen kunnen zich op de negatieve plaat dendrieten vormen: scherpe, naaldvormige kristallen die als brugjes tussen twee platen sluiting kunnen veroorzaken.
Bij het verwijderen van startkabels ontstaat er geen kortsluiting (tenzij je het wel erg fout doet) maar een spanningspotentiaal, stroom wil altijd naar de laagste weerstand blijven lopen (de lege accu) en zal daarom een vonk trekken, als je een goede dynamo hebt zal dit veel minder zijn omdat door het laden van de dynamo het potentiaalverschil veel minder zijn.
Zoals ik al zei, de auto zou gewoon moeten blijven lopen ook met een slechte accu. Een goede dynamo levert voldoende spanning om de hele auto van stroom te voorzien met alle ingeschakelde gebruikers, als daar iets van overblijft wordt dat pas gebruikt om de accu te laden. Vandaar dat vele korte ritten (met ingeschakelde verbruikers) de levensduur van de accu behoorlijk inkort.
door maestro12
05 dec 2019 13:05
Forum: Algemeen Scenic
Onderwerp: Raar voorval Renault Scenic 14 16v 2001
Reacties: 13
Weergaves: 1907

Re: Raar voorval Renault Scenic 14 16v 2001

Mooi stukkie leesvoer.
Een tweede oorzaak kan worden gevonden verlies van van actieve massa door te diepe ontlading. Als de accu onvoldoende capaciteit heeft om te voorzien in de energiebehoefte van het voertuig, kan het niet anders dan dat het einde vroegtijdig wordt bereikt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor startaccu's die te weinig lading ontvangen. Veel korte ritjes tijdens welke de dynamo er niet in slaagt de accu volledig te laden zorgen ervoor dat ook zonder zware gebruikers een startaccu in een voortdurende staat van diepontlading geraakt die de levensduur dramatisch bekort.

Een accu die om hiervoor genoemde reden nooit volledig wordt geladen kan ook stratificatie optreden. Het zuurbestanddeel van het elektrolyt heeft zich in de onderste lagen van de elektrolyt geconcentreerd, zodat het bovenste gedeelte van de accu inactief is. De hoge zuurconcentratie onderin daarentegen verhoogt kunstmatig de open klemspanning. Hierdoor lijkt de accu volledig geladen, maar produceert desondanks te weinig (start)stroom.
Overigens, als de auto loopt, zou de dynamo voldoende stroom moeten leveren om de auto (zelfs zonder accu lading) te laten draaien.
Zou toch eens even langs gaan bij een bedrijf dat dit soort zaken goed kan na meten.