Er zijn 4 resultaten gevonden

door FamilieRenault
18 jan 2022 14:01
Forum: Algemeen Zoe
Onderwerp: Crashtest
Reacties: 66
Weergaves: 6011

Re: Crashtest

Goedemiddag,
Hierbij de reactie van Renault:
Geachte heer Van Duijne,

Hierbij willen wij u hartelijk danken voor uw bericht. Uiteraard hebben wij begrip voor uw reactie ten aanzien van de gepubliceerde NCAP resultaten van de test op de Renault ZOE. Om misverstanden te voorkomen, heeft de Renault organisatie gereageerd op de publicatie met een officieel statement. Dit luidt als volgt:




Statement

Renault erkent de resultaten die zijn verkregen na de EuroNCAP-tests volgens het meest recente protocol dat in 2020 werd geïmplementeerd.

De Renault ZOE is bovenal een veilige auto die voldoet aan alle wettelijke veiligheidsnormen. De normen evolueren voortdurend en worden steeds strenger, zowel op het gebied van veiligheid als verbruik (enz). Derhalve verbetert Renault zijn modellen voortdurend om te voldoen aan de regelgeving in alle markten waar ze worden verkocht.

De Renault ZOE werd in 2013 gelanceerd en kreeg destijds vijf sterren volgens het EuroNCAP-protocol. Het EuroNCAP-protocol heeft sinds 2013, vijf wijzigingen ondergaan. Met dezelfde uitrusting kan een model bij elke protocolwijziging tot twee sterren verliezen.

De huidige ZOE onderging in 2017 evoluties om de passieve veiligheidsuitrusting aan te passen aan reële accidentologie. Daarbij werd de auto uitgerust met de meest geavanceerde rijhulpsystemen zoals automatisch noodremsysteem met voetganger- en fietser detectie, rijstrookwaarschuwing en assistent met behulp van een radar en camera.

Vanaf 01.03.2022 evolueert de ZOE en zal dan op elk uitrustingsniveau standaard uitgerust zijn met het Advanced Emergency Braking-systeem (AEBS).


Verbeteringen aan de Renault Zoe op het gebied van veiligheid

In 2017 werd besloten om de huidige Renault ZOE verder te evolueren, waarbij de passieve veiligheidsuitrusting werd verbeterd voor werkelijke ongevallenpreventie. De auto werd ook geüpdatet met geavanceerde ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) die worden aangestuurd door een radar en een camera, zoals Advanced Emergency Braking met detectie van voetgangers en fietsers, Lane Departure Alert en Lane Keeping Assist.

Bij de ontwikkeling van de vernieuwde Renault ZOE – de Z.E. 50 – is gebruik gemaakt van data van het Laboratory of Accidentology, Biomechanics and Human Behaviour (LAB), dat Renault samen met Stellantis exploiteert. Het LAB verzamelt en analyseert telemetriegegevens van alle genetwerkte voertuigen.

Uit data van LAB blijkt dat de Renault ZOE, in Frankrijk tussen 2012 en 2019, minder vaak betrokken was bij een zijdelingse aanrijding vergeleken met andere voertuigen, voornamelijk bij incidenten met andere voertuigen en met kwetsbare weggebruikers. Het LAB registreerde ook geen enkele botsing met een boom of ander vast obstakel, zoals door Euro NCAP gesimuleerd wordt bij de paaltest (zijdelingse aanrijding).

Er zijn wel ongevallen en incidenten geregistreerd met voetgangers, fietsers en andere weggebruikers in de bebouwde kom. Vandaar het besluit om de Renault ZOE uit te rusten met aanvullende assistentiesystemen, zoals Lane Departure Warning, Blind Spot Warning, Traffic Sign Recognition, High Beam Assistant en Emergency Brake Assistant.

Wat is LAB

Het Laboratory of Accidentology, Biomechanics and Human Behaviour werd in 1969 opgericht door Groupe PSA (nu Stellantis) en Renault Group. Het is een laboratorium voor ongevallenanalyse, biomechanica en de studie van menselijk gedrag. Het doel van het LAB is het observeren, analyseren en anticiperen van de verkeersveiligheid om die verder te verbeteren. Het LAB heeft ertoe bijgedragen dat het aantal verkeersdoden in Frankrijk in de afgelopen vijftig jaar met zo’n 80% is gedaald.



Wij zien vanuit Renault Nederland geen aanleiding om op basis van de publicatie van NCAP op enigerlei wijze een financiële compensatie aan te bieden of structurele technische aanpassingen bij het huidige productiemodel te realiseren. Desondanks vertrouwen wij erop dat de inhoud van bovenstaande verklaring voldoende inzicht geeft in het standpunt van Renault, waarbij wij willen benadrukken dat de Renault ZOE voorzien is van een Europese typegoedkeuring en als zodanig aan alle wettelijke (veiligheids)eisen voldoet.

Indien u nog vragen en/ of opmerkingen heeft dan zien wij uw reactie met belangstelling tegemoet.


Met vriendelijke groet, kind regards,


Matthijs RANDSDORP
CONSULTANT KLANTENSERVICE

Renault Nederland N.V.
Boeingavenue 275, 1119 PD SCHIPHOL-RIJK

Toegevoegd in 11 minuten 53 secondes:
Ps: wat dan ook geen goed gevoel geeft is dat bij onze Renault dealer in Velserbroek hedenmorgen een spiksplinternieuwe Zoe volledig in vlammen is opgegaan. Nou ja, die van ons doet het al anderhalf jaar goed.
door FamilieRenault
13 jan 2022 12:31
Forum: Algemeen Zoe
Onderwerp: Crashtest
Reacties: 66
Weergaves: 6011

Re: Crashtest

Hallo Elektriek,
Zie mijn posts van 12/1 en 11/1. Ik kreeg uiteindelijk een ontvangstbevestiging toen ik mijn (lange) bericht per chat verstuurde. Ik heb nu de belofte gekregen dat ik binnen 5, nu 4 werkdagen, een reactie zal ontvangen.
Mvg. Jos
door FamilieRenault
12 jan 2022 11:19
Forum: Algemeen Zoe
Onderwerp: Crashtest
Reacties: 66
Weergaves: 6011

Re: Crashtest

Ik kreeg vanmorgen een officiële ontvangstbevestiging van Renault Nederland met welgemeende excuses voor de late reactie. Ik kan binnen vijf werkdagen een officiële reactie verwachten. Ik ben benieuwd.
Mvg, Jos
door FamilieRenault
11 jan 2022 00:41
Forum: Algemeen Zoe
Onderwerp: Crashtest
Reacties: 66
Weergaves: 6011

Re: Crashtest

Beste forumleden goedenavond. Ik ben nieuw hier.

Op 10 december jl. heb ik door middel van een webformulier bij de klantenservice van Renault Nederland mijn verbijstering geuit. Dit over het feit dat de Zoe R135 Zen die wij in 2020 aanschaften onlangs nul sterren kreeg bij de NCAP crashtest. Ik kreeg een automatische bevestiging dat mijn bericht in goede orde was ontvangen en dat ik binnen enkele dagen bericht kon verwachten. Ik kreeg vooralsnog geen enkele reactie. Bij meerdere rappels die ik, bij gebreke van een e-mail adres, weer door middel van het webformulier stuurde, kreeg ik een error 500.

Ik heb mijn bericht nu op 7 januari jl. via de chat aan Renault Nederland gestuurd. De chatter reageerde in ieder geval wel en leek enige empathie te tonen. Hij beloofde mijn bericht door te sluizen naar iemand die per e-mail zal reageren. Ik ben benieuwd.

Mijn pa reed Renault, wij rijden Renault en mijn zoon doet dat ook weer. Mijn schoonfamilie trouwens ook. In de straat worden we al gekscherend de familie Renault genoemd. Vandaar mijn alias.

Bij Renault denk ik aan een merk dat veiligheid hoog in het vaandel heeft. Alle moderne Renaults waarin wij reden hadden soms vier maar meestal vijf NCAP sterren. Mede op grond van dit gegeven schaften wij halverwege 2020 een Zoe aan. Buiten dat, de Zoe uit 2013 kreeg door NCAP gewoon vijf sterren toegekend.

Nu kan het zijn dat de eisen van de test in de tussentijd zijn verzwaard, maar andere gerenommeerde merken scoorden recent wel vier of vijf sterren. Sterker nog, met enige trots maakt Renault Nederland op de website kenbaar dat de Arkana in 2021 5 NCAP sterren kreeg.

Ze kunnen het dus wel, daar ben ik van overtuigd. Maar het geeft toch een wrang gevoel dat onze Zoe, voorwaar geen goedkoop karretje, het met nul sterren moet doen. Gelukkig ben ik niet op mijn werk want de opmerkingen van de petrolheads (haha dat woord zal in de toekomst enigszins in onbruik raken) bij het koffiezetapparaat zouden niet van de lucht zijn. Wat hebben we indertijd gelachen om de Landwind.

Dat de kooiconstructie zonder meer wel veilig zal zijn lijkt mij duidelijk. Waarom iemand bij Renault bedenkt om de airbag, die het hoofd dient te beschermen, (die in het oude type wel zat) weg te laten, vind ik nog steeds onbegrijpelijk. Ik begrijp dat het hier maar zou gaan om een investering van € 2,00 tot € 3,00 per auto die men heeft bespaard. Dus wat lette hen? Ik had die airbag als optie kunnen kiezen. Zo diep heb ik de catalogus niet uitgespit, eerlijk is eerlijk, maar ik ben gewoon uitgegaan van het geloof in het merk (wat suf) dat de veiligheid hoog in het vaandel heeft.

Dat Renault in een reactie stelt dat de Zoe aan alle wettelijke veiligheidsnormen (RDW goedkeuring) voldoet, vind ik een dooddoener want dat lijkt mij niet meer dan logisch. Hoewel NCAP stelt dat ook een auto met nul sterren veilig kan zijn, geven die nul sterren mij toch geen goed gevoel. Het geeft me toch een beetje een bekocht gevoel, hoe je het ook wendt of keert.

Wel mooi dat men vanaf 2022 de noodremassistent standaard in alle nieuwe Zoe’s gaat inbouwen, daarmee feitelijk toegevend dat men eerder de plank heeft misgeslagen en achter de feiten heeft aangelopen. Maar daar hebben wij als FamilieRenault niets aan. Dit zal denk ik sowieso mijn laatste nieuwe auto zijn die ik heb aangeschaft.

Ik wacht een reactie van Renault Nederland af. Het lijkt mij wel zo netjes om te reageren. Wat mij betreft ook spontaan naar alle Renaultrijders die recent een nieuwe Zoe aanschaften.
Mvg, Jos