Er zijn 3 resultaten gevonden

door Harm
31 jan 2016 12:20
Forum: Megane
Onderwerp: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0
Reacties: 40
Weergaves: 7101

Re: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0

Gefeliciteerd! Veel plezier met je Megane.

Groeten, Harm
door Harm
27 jan 2016 21:29
Forum: Megane
Onderwerp: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0
Reacties: 40
Weergaves: 7101

Re: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0

Goed plan Steffan! Alvast veel plezier met de proefrit.

Groeten, Harm
door Harm
27 jan 2016 18:50
Forum: Megane
Onderwerp: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0
Reacties: 40
Weergaves: 7101

Re: Aankoopkeuze - Megane Grand Tour phase 1/2, 1.6/2.0

De 1.6 16V is op zich een fijne motor, hij rijdt soepel en ik haal er 1:13 a 1:14 mee. Ook met het gezin (4 personen en kampeerbagage, dus goed vol) op vakantie gaat er prima mee, je zult helling op geregeld moeten terugschakelen, maar de 1,6 schuwt toeren niet, dus lekker met 3500/4000 toeren omhoog en het gaat prima. Maximum koppel/trekkracht ligt bij de 1.6 sowieso rond 3500 toeren.

De 2.0 ken ik ook, dat is niet zozeer een strepentrekker als wel een motor met wat meer reserve, rijdt soepel en stil. In de basis de fijnere motor van de twee en ook betrouwbaar, maar reken op een verbruik van 1:11 a 1:12 in de praktijk. Rij je veel stadsverkeer dan kan onzuiniger ook, oplopend naar 1:9 a 1:10. Met de 1.6 kom je zelfs met stevig doorrijden niet onder de 1:11.

Qua betrouwbaarheid: de 2.0 staat heel betrouwbaar te boek, maar ik rij al jaren in de 1.6 en heb met de motor nooit wat. Let bij het kijken naar een auto wel op of de distributieriem vervangen is, want dat is best een kostbare grap. En een auto die op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad heeft altijd de voorkeur.

Qua problemen: een fase 2 kent minder problemen dan een fase 1, maar probleemloos is ie helaas niet. De elektrische ramen zijn al genoemd. Maar er is meer:
* Als je handsfree hebt, dan werken de drukknopjes op de portieren (om de auto af te sluiten) soms niet meer. Kun je repareren of zo laten, dan gebruik je gewoon de afstandsbediening en druk je op de knopjes.
* De rubber voet rondom de antenne verbrokkelt soms, voor vervanging moet de hele antennevoet eraf en nieuw, relatief duur.
* Waterlekkage rechtsvoor komt voor. Kan 2 oorzaken hebben: de paravan zit verstopt (= kunststof plaat/afvoer onder de voorruit) of de airco afvoer zit verstopt, waardoor het condenswater in het interieur komt. Allebei geen enorme reparaties, maar wel iets om op te letten: voel onder de matten voorin en in het opbergbakje in de vloer bij de passagier.
* Lekkage in de kofferbak (onder het reservewiel) komt voor: vaak bij auto's met een trekhaak, vocht komt dan via de kabel naar binnen. Dus even voelen onder het reservewiel of het daar droog is. Zie op dit forum voor oplossingen.
* Schrapend geluid uit de (achter)remmen: soms blijven de remmen wat hangen van de handrem, zeker als de auto niet veel gebruikt wordt. Is prima gangbaar te maken, maar fijn als dat gelijk bij aflevering gebeurt.
* Glazen panoramadak? Kijk dan of dit lekker loopt/open-dicht gaat.
* Wat piepjes en kraakjes van het dashboard komen voor, leer je mee leven, maar als je er allergisch voor bent dan is het goed om te weten.

Al met al zijn de meeste dingen vooral een beetje irritant, maar niet heel schokkend en goed te repareren, door de garage of deels zelf. Maar het zijn wel puntjes waar je op kunt letten bij een proefrit. Een goede proefrit over verschillende wegdekken zou ik je sowieso aanraden, dat zegt veel over een auto.

Verder is de Grandtour vooral een hele fijne, praktische en ruime gezinsauto, waar ook lange mensen met lange kinderen goed in passen (spreek uit ervaring) en waar een enorme berg vakantiebagage in kan. De auto barst van de handige vakjes en opbergmogelijkheden en het is ondanks zijn ruimte en lengte ook gewoon een hele handelbare en overzichtelijke auto, ook in stadsverkeer en met parkeren. En ik vind hem mooi, maar dat is smaak natuurlijk :D

Succes met de keuze! Groeten, Harm