Er is 1 resultaat gevonden

door Harm
31 jan 2016 12:46
Forum: Techniek algemeen
Onderwerp: demontage dakdragers renault
Reacties: 2
Weergaves: 1876

Re: demontage dakdragers renault

Er horen speciale sleuteltjes bij de slotjes van de dakdragers. Als je die er niet bij hebt gekregen dan zijn er 2 opties:

1 * Naar een Renault garage en kijken of ze een sleutelbak hebben waar een passend sleuteltje in zit. Zodra je een van de kapjes open hebt (het zijn afdekkapjes die omhoog scharnieren) dan kun je binnenin het sleutelnummer vinden en sleuteltjes bij bestellen.

2 * Met voorzichtig geweld een platte schroevendraaier erin steken en wat duwen en draaien, dan gaat het slot vaak wel open. De slotjes moeten een kwartslag tot een halve slag draaien om open te gaan.
Nadeel: het slot is daarna vaak kapot. Via de garage kun je wel nieuwe slotjes met sleutels bestellen en die monteer je ook makkelijk in het kapje. In principe hoef je maar een slotje kapot te maken op deze manier, want als het goed is zijn alle vier de slotjes gelijk (tenzij er ooit een vervangen is natuurlijk).

Heb je het kapje eenmaal open met sleutel of schroevendraaier, dan zit erachter een bout. Ik meen me te herinneren dat dit een Torx bout is, dat lijkt op een inbus, maar heeft net een andere binnenkant. Zo'n Torx sleutel in de juiste maat hoort ook bij de auto te zitten, kijk eens in het reservewiel, daar zat ie bij mij. Zit hij er niet bij dan kun je een Torx sleutel kopen bij een ijzerwarenzaak, voor pakweg 5-10 euro. Met de Torx bout draai je de dakdrager los of vast.

Overigens kun je de dakdragers als ze eenmaal los zijn ook pal naast elkaar aan de achterkant zetten, zie bijgaande foto's. Dat staat wel leuk en zo werd het door Renault geleverd destijds. Uiteraard kunnen ze er ook helemaal af.

Succes! Groeten, Harm