Pagina 1 van 1

Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 05 okt 2020 15:09
door exroosje
Weet iemand of je de bandenspanning sensoren bij een Talisman zelf kan inleren door de optie in het dashboard menu te kiezen om ze opnieuw in te stellen, ook bij 4 geheel nieuwe wielen ? Of moet je daarvoor naar de dealer?

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 05 okt 2020 15:21
door berenburg
Nieuwe sensoren is opnieuw inlezen.
Voor mijn winterbanden heb ik sensoren waarvan de code is gekopieerd van de zomerbanden.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 06 okt 2020 22:10
door De Verschrikkelijke
Is de elektronica niet hetzelfde als bij een Scenic4?
Ze maken in ieder geval beide gebruik van het R-Link2 systeem.
Bij mij (dus de scenic4) zeiden ze ook dat deze bij de dealer opnieuw moesten inlezen.
Maar heb eerst geprobeerd om de sensoren te resetten via het R-link systeem voor de winterbanden.
Na circa 5 minuten rijden kwamen de spanningen van de banden keurig in het display te staan.
Geen dealer nodig gehad.
Dus bij elke wissel even op de reset knop drukken, en de wielen zijn 5 min weer geregistreerd.
En als je dat vergeet, dan hoor je het wel ;-)

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 08 okt 2020 16:03
door exroosje
Dat hoopte ik eigenlijk ook. Waarom zit er anders een dergelijke functie in het systeem...

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 08 okt 2020 19:32
door berenburg
Dit gaat alleen op voor sensoren die al bekend zijn in de auto.
Dus wiel eraf en met winterband er weer op.
Nieuwe sensoren moeten ingelezen

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 08 okt 2020 21:01
door De Verschrikkelijke
Dan zou dat een verschil moeten zijn met de Talisman en de Scenic4.

Zelf heb ik velgen, banden en ventielen (allen hagelnieuw) aangeschaft.
Deze ventielen zaten per stuk verpakt in een rood zakje met artikelnummer: 40 70 04C BOB origineel Renault.
De ventielen zijn nooit en door niemand ingelezen, auto haalde deze zelf op.
Werkt echt mooi dit systeem.
Ik heb dit allemaal gekocht via diverse kanalen en niet bij mijn dealer.
Het prijsverschil was me iets te groot.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 08 okt 2020 21:28
door berenburg
Dan klopt het idd niet

Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 29 okt 2020 12:39
door Bas75
Ik heb vorig jaar online een set 18” aftermarket velgen + winterbanden aangeschaft en de tpms sensoren zijn door de leverancier voor de Talisman geprogrammeerd.
Bij de wissel was het kwestie van opnieuw inlezen dmv menu, en de sensoren worden binnen enkele minuten herkend.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 29 okt 2020 21:12
door Kata
Sensoren moesten idd altijd ingelezen worden. Dit omdat elke sensor krek hetzelfde is en alleen aan de verstuurde codes weet het systeem waar welke sensor zit. Anderzijds kan je je de vraag stellen of de systemen écht al zo slim zouden zijn dat ze vanzelf herkennen op welke band welke sensor zit. Dat zou mogelijk zijn als de autocomputer rekening zou houden met de snelheid en stand van het stuurwiel. Na een paar bochten zou het in theorie mogelijk moeten zijn om te weten waar welke sensor zit.

Dus wie weet is dat bij de meest recentste wagens wél al zo. :think:

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 10 nov 2020 20:08
door exroosje
2020-11-08 10.19.21.jpg
Nou , ik heb nieuwe 18" wielen geplaatst met sensoren. Model Grand Tour (van de S-edition). Even op de knop gedrukt en toen was het direct "bandenspanning OK"

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 11 nov 2020 13:44
door Kata
Dus nieuw gekocht (niet via dealer/verloper die al eea had ingeleerd), zelf op de wagen geplaatst en de wagen wist direct welke band op welke plaats gemonteerd stond?

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 12 nov 2020 10:59
door exroosje
Correct. De auto is niet in de buurt geweest van een renault dealer de afgelopen maanden. En ik krijg ook duidelijk andere waardes in het bandenspanning overzicht. De vorige set was rond de 2.3 en 2.5, deze geeft ie nu 2.0 en 2.1 aan, dus er moet nog een beetje lucht bij

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 12 nov 2020 15:26
door Kata
Top, dan is dat écht wel goed dat het controlesysteem direct weet waar welke sensor zich bevindt. Bespaard je toch wat geklungel als je ooit je velgen van plaats verwisseld. :thumb:


Heb begin deze week voor onze (nog niet geleverde) Grand Scenic ineens een setje stalen velgen met sensors en winterbanden op besteld.

Op mijn vraag of de wagen zelf kon weten waar welke sensor zich bevond kreeg ik als antwoord: "Nee, want die moeten eerst nog worden ingeleerd zodat de wagen weet waar welke sensor en wiel gemonteerd is". Zo ging dat trouwens ook met onze vorige Grand Scenic waar de aftermarket sensors werden "gekloond" met de originele.

Maar dat ging dan dus specifiek over een Grand Scenic, blijkbaar is de werking bij elk type Renault niet hetzelfde.

Eigenlijk wel erg dat ze de werking zoals het op uw wagen is niet voor het hele gamma hetzelfde kunnen doen want is toch heel wat handiger. :-(

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 12 nov 2020 18:34
door berenburg
Die van mij waren ook gekloont, maar auto leest idd gewoon de druk af bij plaats waar sensor zich dan bevind.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 12 nov 2020 21:27
door De Verschrikkelijke
Ben dus nu gelukkig niet meer de enige waar het dus wel lukt zonder de tussenkomst van een dealer.

Ik zat trouwens nog wel te denken dat het misschien toch nog niet helemaal goed gaat.
Het kan natuurlijk nu ook zo zijn dat je het systeem nu wel een reset geeft waar door hij opnieuw naar 4 Tmps sensoren aan het zoeken is.
Elk ventiel heeft zijn eigen code en als hij er 4 heeft gevonden zijn deze geregistreerd en zichtbaar op het display.
Maar,.... Ziet hij ze wel op de goede positie?
Dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 13 nov 2020 20:19
door Kata
Zal idd een verschil zijn tussen de uitvoering van de wagens denk ik.

Voor zo ver ik weet is (was) het zo dat die TPMS sensoren (origineel of gekloond) hun eigen Id doorsturen aan het controlesysteem (bij Renault meestal via het in de achterbumper gemonteerde antenneblokje) en je het systeem eerst nog moet vertellen waar elke sensor zich bevindt. Als het systeem bijvoorbeeld is ingeleerd dat sensor A van het wiel rechts vooraan is zal dat, ook al monteer je dat wiel op een andere plek, nog steeds aangeven dat het de druk van het wiel rechts vooraan betreft.

Als ik de ervaringen van anderen hier lees krijg ik het idee dat bij de nieuwe systemen er misschien in de buurt van elke as een aparte ontvanger zit die het signaal van de bandendruksensor die zich net ernaast bevindt oppikt. Op die manier is er ook geweten van welke band welke druk doorkomt.

Die manier lijkt mij een veel gemakkelijker systeem want dan is het gedoe van opnieuw inleren/toewijzen van een sensor ID aan een bepaalde band verleden tijd.

Spijtig genoeg is dat blijkbaar nog niet bij elke wagen in het Renault gamma zo want onze dealer zei bij bestelling van de velgen met sensors en winterbanden dat ze die net als bij onze vorige Grand Scenic (type III) nog moesten inleren. Of kan zijn dat hij het zelf niet goed (meer) wist want ik weet ook wel dat er zoveel veranderd dat niet iedereen in de garage alle info mee heeft.

We zien wel, hopelijk volgende week de wagen halen.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 25 nov 2020 17:05
door mark93
Ik werk zelf bij de dealer, sleutel dus dagelijks met renault's.

Soms lukt het de auto om een nieuw setje sensoren op te pakken zonder in te leren. Als de 2 clips van onze werkplaats bezet zijn, probeer ik ze eerst handmatig te resetten en even 3 km rijden. Dit doe ik met de auto's waar ik de bandenspanning van elke band kan zien, zodat ik dan ook zeker weet dat de auto ze heeft opgepakt. Als de clip direct beschikbaar is, zet ik natuurlijk gelijk de clip er aan.

Met de wielenwissels waarvan het setje al een x onder de auto is geweest, lukt het in 95% van de gevallen gewoon met handmatig resetten. Ook dit doe ik alleen met de auto's waar ik de bandenspanning van elke band kan zien zodat ik het ook zeker weet dat het werkt. Maar ook met deze auto's lukt het niet altijd. En moet alsnog de clip er aan.

Bij de auto's waar je niet van elke band de spanning kan zien, die zet ik liever gewoon direct aan de clip. Maar dat zou in principe ook wel moeten werken. Maar omdat ik de bandenspanning niet kan zien, vind ik dat niet zo prettig. Niks zo vervelend als de klant de volgende dag weer terug komt met een bandenspannings lampje.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 25 nov 2020 20:37
door Kata
Bedankt voor de uitleg mark93.

Mijn vraag was hoe de wagen van een nieuw setje dat je gewoon monteert (dus zonder eerst in te leren) weet waar welke sensor zit. Ik kan me dan maar 2 zaken voorstellen:

1. De sensors hebben van fabriek uit elks een andere codering in hun signaal en dan ook een aanduiding zodat je die op de juiste plaats monteert. Verwissel je bijvoorbeeld 2 sensors van plaats zal het plaatje niet meer kloppen.

2. Als dat niet zo is zitten er in de buurt van de wielen een soort antenne's die het dichtstbij zijnde senorssignaal oppikken en dus weten waar welke sensor zich bevindt.


Ik weet dat het bij onze vorige Grand Scenic zo was dat het signaal van al de sensors door 1 ontvanger (wit blokje achterin de achterbumper gemonteerd) werd ontvangen. Dus daar moest elke sensor nog worden ingeleerd want als je 2 banden-velgen van plaats verwisselde kreeg je nog wel de bandendruk binnen maar klopte de plaats waar de banden gemonteerd waren niet meer.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 26 nov 2020 09:03
door exroosje
Ik heb al eens eerder voor en achter wielen verwisseld (voor gelijkmatige slijtage) en toen duurde het even een paar km en en een reset maar zag ik daarna keurig de hoogste waardes achter ipv daarvoor de hoogste waardes voor. Dus kennelijk hebben nwe renaults als de Talisman een antenne bij elk wiel...

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 26 nov 2020 16:44
door Kata
Bedankt voor de info exroosje. Daar zat ik dus ook al aan te denken. Maakt het leven alvast héél wat gemakkelijker. :dance: :dance:

Nu nog te weten komen of dat ook op andere Renault types zo is uitgevoerd en welke.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 26 nov 2020 21:51
door De Verschrikkelijke
Als je hem een reset geeft, dan gaat deze ook in de inleer-modus en vervolgens gaat hij de plaats van de sensoren opzoeken.
Daarna krijg je een blanco scherm met de vier wielen en vervolgens na een paar minuten komen daar de drukwaardes te staan.
Ik heb het qua tekst niet helemaal goed opgeschreven maar wel goed omschreven :wink: .
Dus hij bepaald dan toch de plaats van het wiel/sensor met daar bijhorende drukwaardes.
Vandaag de winterbanden onder de auto gedaan en onder het rijden geprobeerd op te letten wat in het display stond.

En tijdens het proefrijden meteen de nieuwe tomtom kaarten geinstaleerd.
Een halfuurtje, geen problemen ondervonden

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 28 nov 2020 22:42
door Kata
Ok, dan is het probleem opgelost, bedankt Verschrikkelijke. :thumb:

Ik heb een setje winterbanden bij de dealer besteld en hoop die komende week of die erna op te mogen halen.

Omdat de dealer zei dat die nog eerst moesten ingeleerd worden zou ik die bij hem laten monteren maar als ik uw ervaring zo lees is dat dus niet nodig. Dan haal ik ze wel met onze andere wagen op en plaats ze hier thuis wel.

Nog wel een extra vraagje: Met welk moment heb je de bouten vastgezet?

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 29 nov 2020 19:43
door De Verschrikkelijke
Zelf heb ik de momentsleutel op 110 gezet.
Vreemd genoeg is hiervan niks op internet te vinden.
Stalen velgen hebben normaal wel een hoger aandraai moment.
Maar ik heb met de vorige (Scenic 3) ook de wielen van alu en staal beide op 110 gemonteerd.

Wat ik nog wel benieuwd ben of u voor de stalen velgen ook aparte bouten nodig hebt.
Dat hoefde met onze Scenic 3 niet.
Dit was omdat de huidige geleverde stalen velgen voor deze auto dezelfde flens had als de alu velgen.
Met de Scenic 2 had ik ook namelijk wel aparte bouten bij de stalen velgen.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 30 nov 2020 11:09
door puccini
Lekker on-topic weer allemaal :-(

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 30 nov 2020 12:00
door Kata
[mention]De Verschrikkelijke[/mention] , bouten had ik bij bestelling nagevraagd en volgens de dealer zouden dat dezelfde zijn als voor de alu velgen.

O ja, met bandenspanningssensoren natuurlijk want blijkbaar moet dit er in elke opmerking bij.


[mention]puccini[/mention] Wat bedoelt u juist?

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 05 jun 2023 21:44
door Renier
Weet iemand of de TPMS van de Espace V, Talisman, Megane IV, Koleos, etc, gelijk zijn?
Ik vraag het omdat er Espace V velgen op mijn Talisman komen en ik nu alvast benieuwd ben of de Espace TPMS op de Talisman gaan werken. Renault kennende hergebruiken ze zoveel mogelijk onderdelen binnen een serie modellen, dus ik verwacht eigenlijk van wel.

Re: Bandenspanningsensoren

Geplaatst: 09 jun 2023 10:15
door Nielslu
Ik heb velgen van een Talisman onder mijn Megane IV gezet, de bandenspanningssensoren werden gelijk herkent (na een aantal km rijden), dus ik verwacht dat alle TPMS sensoren hetzelfde zijn.