Pagina 1 van 1

wat defecte zaken

Geplaatst: 20 apr 2009 00:30
door bertvanstangen
het lijkt wel alsof de duvel er mee speelt:

vanaf vandaag valt meerdere malen (maar niet constant) een bandenspanningsmeter uit bij mijn 2.2 dci van 2004 en hoorde ik een kleine "krak" en toen was mijn lendesteun in bestuurdersstoel bijna zonder effect als ik eraan draai (was voor de krak nog echt een "steun" en nu bijna geen effect meer). Iemand suggesties voor oplossing (vooral voor tweede probleem)?!

Geplaatst: 21 apr 2009 12:30
door thomassen7
Ik zou me meer zorgen maken om het eerste probleem, want als die storing doorzet zit je dadelijk op de rijksweg met een topsnelheid van zo'n 80 a 90 km per uur, omdat de computer vindt dat het niet meer veilig is om hard te rijden met lege banden. :P
Die krak is waarschijnlijk van een kabeltje wat is gebroken of van zijn bevestigingspunt is afgescheurd.
Het kost een klein kapitaal om dit te laten maken bij de dealer daar de hele stoel gestript moet worden om bij dit mechaniek te komen, en het meeste is tegenwoordig ook nog eens met popnagels bevestigd. :?
Ik denk dat je goedkoper uit bent door een nieuwe/tweedehands stoel te kopen (marktplaats) en die zelf in te bouwen.
Als je handig bent kan je proberen om de stoel zelf te repareren, alleen wanneer je dan een onderdeel nodig hebt kan je rekenen op de hoofdprijs en een levertijd van 2 weken vanuit Frankrijk. ( 2 dagen als ze het in Belgie toevallig hebben) :wink:
OH ja, pas op voor de ingebouwde airbag!!

Gr.
Peter

Geplaatst: 21 apr 2009 20:27
door bertvanstangen
thomassen7 schreef:Ik zou me meer zorgen maken om het eerste probleem, want als die storing doorzet zit je dadelijk op de rijksweg met een topsnelheid van zo'n 80 a 90 km per uur, omdat de computer vindt dat het niet meer veilig is om hard te rijden met lege banden. :P
@thomassen7: ik heb bij de winterbanden geen sensors en dan geeft hij hetzelfde aan namelijk drie streepjes en daaronder bar. Als de banden wél op spanning zijn dan zie ik helemaal niets behalve dan dat alle wielen zichtbaar zijn. Het gekke nu is dat ik af en toe wél en af en toe geen rechterachterwiel in de display zie. Vooralsnog geen problemen met vastlopende computer waardoor ik slechts 80 a 90 kan rijden.

Geplaatst: 22 apr 2009 11:10
door thomassen7
Als het bij de winterbanden geen problemen geeft dan zal het bij de gewone banden ook geen problemen geven wat betrefd het 80/90km verhaal.
Tenzij de dealer bij het wisselen van de banden iets in de computer uitzet, maar daar weet ik niet van of dat mogelijk is.
Ik denk eerder aan een slechte verbinding intern in het display naar het lcd scherm toe, dan zal de computer ook niet reageren, want die krijgt nog gewoon de juiste data aangeleverd, het komt alleen niet meer in zicht op het scherm.

Gr.
Peter

Geplaatst: 26 apr 2009 12:06
door bertvanstangen
stoel zal binnenkort door de dealer worden bekeken en de sensor van de bandenspanning is de afgelopen week teruggekomen en niet meer uitgevallen (hoe en waarom weet ik niet maar voorlopig ben ik weer tevreden). Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

groeten,

Bert

Geplaatst: 26 apr 2009 15:05
door mechanic
Dat de computer ervoor zorgt dat je nog maar 80kmph kan rijden omdat een sensor geeft melding lekke band lijkt me niet waar. Heb dit nog nooit meegemaakt.
De dealer doet bij het wisselen van zomer/winterwielen de ventielen opnieuw inleren als zijn de winter of zomer, en wist hierbij ook meteen het storingsgeheugen.
Hopelijk is het probleem van de TS opgelost.

Geplaatst: 27 apr 2009 12:49
door thomassen7
@Mechanic
Ik ging er van uit dat de topicstarter een direct T.P.M.S. systeem in zijn auto heeft, net als bij mijn collega die dit in zijn leasebak heeft zitten.
Samen met zijn run on flat banden kan je dan nog zo,n 80 km verder als je band leeg is, en kan je dus naar een veilige plek / garage rijden om je band te laten vervangen. :P
Echter, dit mag niet met een hogere snelheid dan 80 km/pu.
Zijn auto waarschuwt en grijpt in, en beperkt de snelheid automatisch bij detectie van een lekke band, er zijn naar ik begrijp ook wagens die alleen waarschuwen.
Misschien is het afhankelijk van het type band wat gemonteerd is.( Run on flat of normaal )
Renault gebruikt daarvoor kleurgecodeerde ventielen waarbij de band met velg niet uitwisselbaar is zonder de interne sensor in deze opnieuw in te lezen zoals je zelf al aangaf.
Er zijn trouwens ook nog indirecte D.D.S. systemen die op de ABS zijn ingekoppeld en naar de omtreksnelheid van de velg kijken.( band zachter, velg draait harder )
Maar voor zover ik weet maakt Renault daar geen gebruik van, omdat dit systeem geen druk aan geeft en veel later waarschuwt bij een langzaam aflopende band. :)

@Bert
Meestal is dit een kostenaspect, en zeker als je bij de dealer een contractje krijgt voor het 2x per jaar wisselen van de banden met opslag van deze.
Dan moet de tijd van het wisselen van deze kort zijn en de aanschafprijs van die banden en velgen laag.
De kosten van de sensors en de tijd gemoeid met het inlezen steeds opnieuw zijn dan niet gewenst.


Gr.
Peter

Geplaatst: 27 apr 2009 13:04
door bertvanstangen
ik heb zelf van die kleurventielen; deze zitten niet bij de winterbanden omdat, volgens de verkoper, de betrouwbaarheid in de winter een stuk minder is. Volgens mij was het gewoon een kostenaspect. Toen ik de zomerbanden erop deed duurde het een paar km en toen waren alle banden gewoon zichtbaar (bij winterbanden zag ik GEEN banden in display). Als ik de auto start dan laat hij per band de druk zien (b.v. 2.2 bar). Misschien is het zo duidelijker.

groeten,

Maurice

Geplaatst: 27 apr 2009 17:31
door mechanic
In de winter komen er vaak problemen voor omdat de lucht in de band warm/koud wordt, en dan vaak net buiten de grens waarden valt. Heeft de verkoper gelijk in.
De kleurventielen, ( de rubbere ringetjes ) kun je gewoon onderling uitwisselen, de auto blijft ze herkennen. Denk er alleen aan dat als je ze LV+RV wisselt, en de auto geeft aan RV spanning te laag, dat je dan LV moet kijken.

Als de ventielen al eens op de auto zijn ingelezen, kun je met het wisselen van de banden volstaan door een kort proefritje te maken, dan herkend de auto ze automatisch zoals de TS aangeeft.
Omdat in je winterbanden set geen ventielen zit, zie je ze ook niet op het display. Het systeem werkt dus prima in je auto.

Geplaatst: 27 apr 2009 17:55
door bertvanstangen
het systeem werkt inderdaad prima in de auto maar soms valt het rechterachterwiel weg en daarna komt het vanzelf weer terug. Kan best een dag tussen zitten maar nu is het al weer enkele dagen niet weggevallen.

Geplaatst: 27 apr 2009 19:48
door Rossy
Om even alles op een rijtje te zetten.

De storing van het wegvallende ventiel wordt veroorzaakt door een ventiel die aan het kapot gaan is, de interne batterij raakt leeg.

Renault heeft niet de eigenschap dat de auto in een "safety mode" valt wanneer er een band lek is.

Wanneer een set winterwielen gemonteerd worden bestaat, naast de mogelijkheid om een tweede set ventielen te activeren, ook de mogelijkheid om het controlesysteem uit te zetten.
Dit moet wel in de computer gebeuren, dus bij een dealer of garage met de juiste apparatuur.

De ventielen hebben een kleur codering, de juiste positie van de ventielen staat aangegeven in de linker deurstijl bij de tabel met bandenspanningen en ook in het instructieboekje.

Het probleem met de stoel lijkt mij een gebroken kabel van de lendesteun verstelling.
Dit onderdeel is eventueel los te bestellen en apart te vervangen.
Ben je inderdaad even mee zoet, de bekleding moet van de rugleuning af geprutst worden.
En dan zit er ook nog zo'n lekkere airbag in de weg...
Als je dit zelf doet, haal dan wel eerst de stoel uit de auto, dat werkt het makkelijkst.

Antonio.

Geplaatst: 27 apr 2009 21:40
door bertvanstangen
allen dank voor de informatie tot nu toe. Ik begrijp dus dat ventiel waarschijnlijk binnenkort vervangen moet worden als gevolg van lege batterij.
Wat ik niet snap is het volgende: ik heb de auto gekocht met winterwielen zonder sensors in ventiel. Hierdoor zag ik ook geen wielen in display. Bij de aankoop heb ik tevens de zomerwielen met lichtmetalen velgen meegekregen met sensors. Deze heb ik onlangs zelf in mijn eigen garage erop gezet en na een aantal kilometer rijden waren alle wielen zichtbaar. Ik heb echter niets in een computer o.i.d. moeten uit- of aanzetten. Is dit nu logisch of krijg ik alleen straks problemen als ik zelf de winterwielen er weer onder doe zonder eerst iets in computer te regelen? p.s. wat kosten die sensors eigenlijk en is het te adviseren of juist niet om deze ook bij winterwielen te gebruiken?

Geplaatst: 28 apr 2009 12:25
door thomassen7
@ Bert
De prijs van een ventiel komt op zo'n €25,-
Met inbouwen er bij zit je rond de 80 a 100 euro per band.( band los vast, balanceren, monteren, inlezen.)
De winterband mag voor de sensors geen probleem zijn, omdat je de winterset banden apart moet inleren in "zoals zij het zeggen" het huis met hulporganen interieur. :shock:
Daar bepaal je de verschillende parameters voor de banden.( zomer, winter, klimaat, druk hoge en lage snelheid, snelheidstype, enz.)

@ Mechanic
Wanneer zoals jij zegt de winterset na eerder inlezen automatisch herkent moet worden bij de volgende wisseling van de banden, zal ik mijn collega eens terugsturen naar de dealer, want die krijgt telkens een behoorlijke rekening bij het wisselen van de bandenset, en wel voor het gebruik van de diagnose apparatuur m.b.t. het wisselen van het type bandenset in het geheugen, activeren van de ventielen en inderdaad de proefrit nadat alle handelingen zijn uitgevoerd.
Nu betaald hij dit niet zelf, maar toch, dit riekt naar de misdaad. :twisted:

@ Bert
Ik denk dat je op de manier die je nu gebruikt het goedkoopste uit bent, er hoeft niets in je computer omgezet te worden, want hij onthoud gewoon je zomerbandenset.
Alleen moet je bij de winterset zelf je banden in de gaten houden, de wagen zal niet waarschuwen bij een lekke of zachte band.
Maar of dat nu zo'n probleem is als je ziet wat je bespaard? :)