Er zijn 42 resultaten gevonden

door fivari
24 jul 2017 13:28
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

In Duitsland is veel gratis aanbod, vaak ook nog snelladers. Maar het is niet omdat het gratis is, dat er geen laadpas nodig is.
goingelectric.de is your friend. en de Tank&RAst
door fivari
07 jul 2017 12:09
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

RWE-palen met e-charge

Ik geef even de ervaring mee met de App eChargeAfbeelding.
De dochter was enkele dagen op road-trip met de Zoe: over Keulen (voor festival Sumer Jam) richting zuiden tot in Karlsruhe en weer terug. Op de terugreis was ze met 11% gearriveerd in Düren. Maar de laadpalen daar reageerden niet op het swipen met TNM of andere laadpassen.
Ze belde dan maar een hulplijntje. Toen ik begreep dat het RWE-palen waren, maakte ik de link met de eCharge App.
Vanop afstand kon ik de paal activeren, een minuut later was ze aan het laden.
Het gebruik is vrij eenvoudig, maar toch.
Het zoeken van de laadpaal gaat prima in de App en behoeft geen verdere uitleg. Elke paal heeft een uniek nummer: voor de paal waarin de dochter de kabel had ingeplugd was dat BE-1911-8. Die kan je rechtstreeks ingeven of je kan via het adres de paal selecteren.
Je kan dan "charge" aanklikken en dan kom je in het betaalvenster. Op voorhand had ik Paypal als betaaloptie opgegeven, maar je krijgt de keuze tussen drie mogelijkheden.
Je moet dan nog twee zaken specifieren: het tarief waarmee je ook meteen de laadsnelheid vastlegt. Ik heb, bij vergissing, de standaardkeuze (16A) niet veranderd, waardoor ze wat meer tijd kreeg om Düren te bezoeken. De 22 kW is mogelijk en is per kWh zelfs goedkoper. En dan moet je nog de laadtijd ingeven. Daarmee ligt het bedrag vast en na de ingegeven tijd stopt het laden ook effectief. Wanneer je de kabel kant voertuig ontkoppelt, wordt die ook langs de laadpaal vrijgegeven.
Je kan je reis voorbereiden door laadpalen op voorhand op te zoeken en bij de favorieten te plaatsen (hartje bovenaan rechts).
Screenshot_20170707-115934.png
door fivari
23 mar 2017 13:36
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

12Charge schreef:Goedemorgen,

Vanuit België is er ook ander nieuws. http://www.BeCharged.eu heeft nu in diverse landen (Slowakije, Italië, Zwitserland en België) waar je middels hun netwerk kunt laden. Roaming kan ook middels TNM pas, je betaald wel extra kosten aan de TNM. Je kunt ook betalen middels Plugsurfing bij hun laadpalen. In België zijn bij de grotere NMBS stationsgarage altijd 6 of meer laadplekken met 22 kW beschikbaar.

Groet,

Peter
Zo wordt het inderdaad aangekondigd, maar eind 2016 had ik op de parkinb NMBS in Brugge toch maar 3x18A. Via Canze, dus geen kwestie van beperking omwille van SOC of koude batterij.
door fivari
16 mar 2017 11:11
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

fivari schreef:Via Goingelectric had ik kunnen vaststellen dat Ahrweiler nabij Bad Neunahr ook een gratis laadpaal aanbiedt. Deze site en de overeenkomstige App Waatfinder, zijn erg gebruiksvriendelijke en ideaal voor een reis door Duitsland. Het laden startte onmiddellijk met de TNM-laadpas: 22 kW: het historische centrum was te groot om voor het einde van het laden terug te zijn. Ik houd een slag onder de arm: laadpaal zou gratis zijn, maar de laadbeurt duikt wel op in het overzicht op Mythenewmotion. Af te wachten.
Het afwachten is voorbij. Ik kreeg ondertussen de factuur van TNM.
Ik klaag niet, maar meldt toch even dat de laadbeurt op de volgens goingelectric.de gratis laadpaal wel degelijk betalend was: keurig 0,48€/kWh zoals in de App al vermeld. Vreemd vind ik het dat een laadbeurt die door de lokale provider gratis wordt aangeboden, toch betalend is voor diegene die zich toegang verschaft met de TNM-pas. Is iemand er al in geslaagd om zo'n ladenetz-kaart te bemachtigen? Of een ZE-pass?
Ook de laadbeurt bij Ikea Heerlen was betalend via TNM, zij het een eerder symbolisch bedrag van minder dan 0,2€/kWh. Daarin verschilt Nederland dan ook van de omringende landen: in België, Frankrijk en Duitsland biedt Ikea gratis laden aan: plug and charge in België, zonder enige identificatie.

Vaststelling is toch dat zelfs de variabele kost van elektrisch rijden, wanneer men de betalende publieke laadpalen moet gebruiken, hoger ligt dan rijden met een ICE. 6,3€ voor 15 kWh uit het net komt overeen met een km-prijs van 8€c/km, nagenoeg vergelijkbaar met een benzinewagen en duurder dan een dieselwagen.
door fivari
10 mar 2017 10:12
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Dat is een prachtige ontwikkeling.
En het geeft ook aan dat wie nog wil pionieren en een avontuurlijke elektrische reis wil maken, niet te lang meer mag wachten.
Over enkele jaren is het gemeengoed en wordt het opnieuw saai, zoals autorijden soms kan zijn.
Gedaan met de suspense bij de zoektocht naar een laadpunt, gedaan met boeiende ontmoetingen en nieuwsgierige voorbijgangers.
Profiteer ervan zolang het nog duurt.
door fivari
20 feb 2017 13:13
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Ik geef hier even kort verslag van onze Zoe-Winter-Wellnesstour en dat na de Zoe-Zomer-Zentour van vorig jaar.
Vertrekpunt is onze woonplaats nabij Leuven in België en de bestemming van de trip is een kuuroord in Bad Neunahr, op ongeveer 220 km afstand.
De Zoe werd aangekocht op 31/12/2013 en de batterij heeft een SOH van 83% na ongeveer 47.000 km.
Vertrek thuis: batterij volledig opgeladen en voorverwarmd. Met 110 km/u over de snelweg naar Ikea Heerlen gereden. Daar na 100 km toegekomen, met bijna de hele reis de melding "bestemming niet bereikbaar", met 16% SOC. Kort (15' tot 40% SOC) geladen om zeker te zijn de gratis snellader Aachener Land Sud te halen. Dat is 25 km verder. Achteraf bekeken had dit allicht gelukt met wat lagere snelheid en af en toe wat vrachtwagensurfen, maar ik heb liever altijd een bereikbaar plan B, zeker voor een nieuw en onbekend laadpunt.
Daar aangekomen met een SOC van 19%. 40' laden tot vol,ondertussen een uitstekende kaffee mit kuchen gegessen.
Verder langs de snelweg, opnieuw "bestemming niet bereikbaar" en aangekomen met een SOC van 29%.
Via Goingelectric had ik kunnen vaststellen dat Ahrweiler nabij Bad Neunahr ook een gratis laadpaal aanbiedt. Deze site en de overeenkomstige App Waatfinder, zijn erg gebruiksvriendelijke en ideaal voor een reis door Duitsland. Het laden startte onmiddellijk met de TNM-laadpas: 22 kW: het historische centrum was te groot om voor het einde van het laden terug te zijn. Ik houd een slag onder de arm: laadpaal zou gratis zijn, maar de laadbeurt duikt wel op in het overzicht op Mythenewmotion. Af te wachten.
Op een uitstapje naar de Rijn, ook nog even gratis geladen in Andernach.
Ondertussen uiteraard flink genoten van het culinaire en het wellnessaanbod, maar dat is voor een ander forum...
De terugreis was eigenlijk leerrijk: mijn Zoe slaapt altijd binnen in een niet niet verwarmde garage, maar waar het toch zelden kouder is dan 13°C. De nacht van de terugreis was koud en de batterij was maar 5°C warm. Het plan was om nog kort bij te laden zodat de snellader in Aachener Land Nord bereikbaar zou zijn. Maar zelfs bij 80 SOC was het laadvermogen beperkt tot 4,5 kW. Dat schoot dus niet op. Na 20' hadden we 5% SOC bijgekregen. Dus besloten we te vertrekken, aan maximale snelheid naar Swisttal. Maar ook daar, bij een SOC van 55% en een batterijtemperatuur van 11°C viel het laadvermogen wat tegen. Wel opnieuw gratis, deze keer met de TankE-kaart.
Verder naar de snellader Aachener Land Nord: keurig 40 kW geladen: die snelladers zijn allemaal "beperkt" tot 59A, zo leert CanZe mij. CanZe is trouwens (bijna) perfect stabiel sinds de laatste update. Erg bruikbaar vind ik die.
Bevestigde les, want we weten het uiteraard allemaal: laad bij voorkeur als de batterij opgewarmd is.
Op de terugweg nog even gestopt in Hasselt, met een vreemd laadverschijnsel. Full speed verder naar Leuven. Tegen 130 km/u (op teller) wordt het bereik toch snel kleiner.
Alles samen: 530 km puur genot, gereden met 92 kWh aan energie, allemaal gratis geladen in Duitsland en België, behalve die bij Ikea Heerlen.
We zijn stilaan klaar voor het echte werk en een echte verre bestemming, vind ik. Nu mijn echtgenote nog.
door fivari
20 dec 2016 11:17
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Sordone schreef:Ik denk dat ze de functies naar eCharge aan het verplaatsen zijn. Zie http://mostaladda.eu/eCharge.htm voor de links. RWE voert nu meer de naam Innogy voor emobilty.
Je hebt gelijk Sordone, bedankt.
Die functionaliteit is daar inderdaad aanwezig. Met die honderden RWE-laadpalen die geen enkel abonnement noch laadpas verplichten, heeft Duitsland toch een mooie infrastructuur, ook voor Buitenlandse EV-rijders.
Ik heb de App meteen geinstalleerd. De e-kWh mag eraf.
door fivari
19 dec 2016 16:56
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

OK, maar het betreft Duitse laadpalen die ik ter voorbereiding vanuit België met de App aan het bekijken ben. Ik zie bij geen enkele laadpaal de betaalmogelijkheden paypal en kredietkaart erbij staan.
door fivari
18 dec 2016 20:38
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Ik ben wat in de war. Ik meen, ben eigenlijk wel zeker, dat het vroeger mogelijk was om met de e-kWh App de laadpalen te activeren en te betalen met Paypal. Echter wanneer ik nu vanuit België een laadpaal selecteer in de App, krijg ik nog slechts twee betaalmogelijkheden: contract ID en Voucher.
Worden de andere mogelijkheden misschien pas geactiveerd wanneer je je dicht bij de laadpaal bevindt?
Heeft iemand de laatste tijd de app nog met kredietkaart of paypal kunnen gebruiken?
door fivari
13 sep 2016 16:31
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Edegem is vlak bij mijn vader. Ik heb er al een keer geladen in januari 2015 en moest achteraf gewoon betalen. ik gebruik trouwens altijd de TNM laadpas om ze te activeren.
Nogal wat van diezelfde Bluecorner laadpalen zijn gratis. De gemeente bepaalt of er betaald moet worden. In een aantal gevallen wordt de laadpas enkel gebruikt om de toegang te regelen, niet om kosten aan te rekenen. Ze zijn vrij betrouwbaar.
Maar misschien is het voor Nederlanders in België zoals het voor Belgen in Nederland werkt: ook ik heb nog nooit betaald voor een Nederlandse laadbeurt (wel altijd met TNM bij Vander Valk).
door fivari
26 aug 2016 22:56
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Voor Frankrijk is chargemap.com toch wel echt de referentie.
Maar het Kiwhi-netwerk is een netwerk van erg bruikbare veelal snelladers, meestal nog gratis op de koop toe.
En dan is er het netwerk van snelladers langs de snelwegen: http://www.sodetrel-mobilite.fr/cb/portal/#/search
door fivari
02 aug 2016 16:11
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Dat is volgens mij niet correct. Het zijn juist twee netwerken die complementair zijn, maar die elkaar geen toegang geven. Corri-door is bovendien duur, terwijl kiwhi bijna steeds gratis is want aangeboden door Ikea en Auchan.
Wie in Frankrijk wil rondreizen, heeft bijgevolg twee betalende abonnementen nodig. En dat is voor 14d/jaar minder interessant.
door fivari
02 aug 2016 13:30
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Dat is goed om weten. Voor welke prijs? En hoe verloopt de verrekening dan verder? Jaarlijkse bijdrage en laadbeurten. Auchan en Ikea zijn wel gratis, maar er zijn toch ook betalende laadpunten in het kiwhi-netwerk
door fivari
02 aug 2016 12:31
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Wat met Frankrijk?

Nog twee weken en we vertrekken naar de Dordogne in Frankrijk. Zelf trekken we onze kampeerwagen, dus dat zal voorlopig niet elektrisch kunnen. Maar de dochter zou nakomen en moet nu kiezen tussen haar eigen benzinewagen of de Zoe van de papa.
Tijd dus om eens na te vragen hoe het zit met de roaming van TNM en Frankrijk.
Blijkbaar is de zaak nog niet rond. Hoewel Kiwhi en TNM een samenwerking hebben, geeft de laadpas TNM voorlopig geen toegang tot het Kiwhi-netwerk. Ik kreeg zopas onderstaand antwoord.
Helaas is de integratie tussen The New Motion en Kiwhi nog niet zo ver dat u met de pas van The New Motion kunt laden op het Kiwhi netwerk. Ik zou u dus willen adviseren om een Kiwhi pas aan te vragen zodat u toegang heeft tot een groot laadnetwerk in Frankrijk.
Dus dan toch die Kiwhi-pas. Maar ik haat kaarten waarvoor ik moet betalen ook al gebruik ik ze niet. Zeker als dan binnenkort die roaming met TNM dan toch rond geraak.
Ziet iemand een alternatief? Het Kiwhi-netwerk is met al die snellaadpalen bij onder meer Auchan toch wel interessant.Gratis laden bovendien.
door fivari
25 jul 2016 13:24
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

We zijn het voorbije lange weekend (toch voor de Belgen onder ons dankzij onze nationale feestdag) naar Duitsland op Zomer-Zoe-Zentour geweest. initieel zelfs een Zonnige-Zomer-Zoe-Zentour.
Alle laadbeurten aan de publieke laadpalen zijn probleemloos verlopen.
  • Een eerste, voor de zekerheid, laadbeurt bij Mc Donals in Waremme. Eentje van het plug and charge for free type. Geen enkel probleem, inloggen en laden aan 31A, 3f.
  • Vervolgens toch een dubbel bang moment in Malmedy. De laadpaal leek onbereikbaar omwille van de festiviteiten met jaarmarkt en zeer veel bezoekers. Maar uiteindelijk kwamen we er toch en op een voor de rest overvolle parkeerplaats, waren de twee gereserveerde plaatsen keurig vrij ook al waren de plaatsen opvallend geel gekleurd maar ontbrak het wettelijke verkeersbord. Wat een discipline. De laadpaal kan geactiveerd worden met een SMS en dan kan je een half uur laden aan 31A,3f voor 1€ hetgeen voor onze Zoe's ideaal is. Maar volgens mij enkel voor Belgische simkaarten en voor wie zijn voorgaande rekening betaald heeft. 4242 werkt samen met de parkeer met SMS dienst van 4411. En daar hadden we nog een openstaande rekening van 2,3€. Pas toen we die online betaald hadden, konden we een minuutje later de laadpaal toch activeren.
  • InTrier hebben we de RWE-laadpaal probleemloos kunnen activeren met de Plugsurfing App. Wel een dure grap: 0,35€/kWh en bovendien nog eens 0,03€ per minuut. Omdat we tijdens het laden het centrum van Trier wilden bezoeken kostte dat dus nogal wat geld, zeker uitgerekend per kWh. Ook hier 31A, 3f.
  • Op de terugweg wilden we de laadpalen van E-Mobil Saar eens testen. In Mettlach geladen @12 kW. Inderdaad: deze laadpalen staan als 11 kW laadpalen aangegeven, maar het is eigenlijk net iets meer. 18A,3f in plaats van de gebruikelijke 15A,3f. Activeren gebeurt zeer eenvoudig door het inschuiven van een betaalkaart (ik gebruikte Visa maar blijkbaar geldt een maestro-kaart even goed). Stoppen van het laden gebeurt door de kabel kant voertuig los te koppelen. Gratis laden bovendien, maar toch was het een dure laadbeurt omdat het dorpje een aaneenschakeling van outlet-winkels is. Met als slogan "hoe meer je koopt, hoe meer winst je maakt". :mrgreen:
  • Dan geladen bij de gratis laadpaal in Bitburg. Hier ook plug and charge for free aan 31A,3f. Het is een handige laadpaal voor een doorreis: op 2' van de zeer vlotte weg N51, gratis en vlakbij in het stadje is er een plein met gezellige terrasjes en een fontein met een mooie choreografie. De moeite!
  • En dan nog eens opnieuw in Malmedy (zie boven)
Dat waren de probleemloze laadbeurten aan de publieke laadpalen. Daarnaast hebben we tweemaal geladen in het hotel. En daarbij tweemaal het illegale hulpstukje moeten gebruiken om (vermoedelijk) het aardingsprobleem op te lossen. In ovifat was een rode CEE stekker, 32A aanwezig. Ik dacht: nu kan ik mijn Fivari ook eens op maximaal vermogen gebruiken. Maar nee hoor: rode neus tot 2x toe voordat de stroom opliep. Op de gewone schuko ook rode neus en toen maar met het hulpstuk geprobeerd en dat ging dan wel @ 12A gedurende 9u om van 32% SOC terug vol te geraken.
In Pirmasens een beetje hetzelfde verhaal. Gewoon stopcontact, rode neus. Met illegaal hulpstuk probleemloos geladen. Maar ook daar een eeuwigheid om van 18% SOC terug vol te geraken.

Tot slot was er de rit naar huis, na een tankbeurt in Malmedy tot 99% en een traject van 134 km. Het begin klimt sterk en op een bepaald moment was het verschil tussen het bereik en de nog af te leggen afstand 30km. Bovendien kregen we nog te maken met een stortbui zoals je ze zelden meemaakt, met merkbaar een negatieve invloed op het verbruik. Er zijn trouwens die dag enkele dorpjes in de buurt onder water gelopen.
Spannend dus, maar er toch voor gekozen om geen extra laadbeurt met dito tijdverlies in te lassen en gewoon verder te rijden, aan lage snelheid en dankbaar gebruikmakend van de slipstream van een vrachtwagen. Dat helpt wel echt want op het ogenblik dat die chauffeur duidelijk te kennen gaf dat hij er genoeg van had dat wij kort achter hem aanreden door beurteling op de pechstrook en op het middenrijvak te gaan rijden, had ik al terug 12 km overschot. Maar wel berekend op het lage verbruik van de km voordien. Dus op eigen kracht verder, misschien wat overmoedig @ 115 km/u. Om een lang verhaal niet nog langer te maken: op 4 km van thuis viel de aanduiding van het resterend bereik weg en uiteindelijk thuis aangekomen met exact 2% SOC over. Ik ben er niet van overtuigd dat mijn ega dat soort opwinding wel naar waarde weet te schatten.
Al bij al een fijne, leerrijke ervaring. We zijn klaar voor een volgende langere reis.

Toevoegsel: Het is toch maar enkel met een Zoe ( en met een Tesla MS) dat zo'n tocht mogelijk is. Neem gelijk welke andere EV, die doet er aan een AC-lader uren over vooraleer de batterij terug vol is. Eens de DC-snellaadpalen overal zullen terug te vinden zijn, vervalt dat voordeel.
door fivari
20 jul 2016 13:08
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Dat Aldi Sud slechts 22 kW was, had je inderdaad al geschreven, sorry.
Gratis mits de laadpas van Aldi? Of kan het ook zonder? De plugsurfing app laat blijkbaar toe te activeren, maar vermeldt wel een tarief.
door fivari
20 jul 2016 08:35
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

MartijnEV schreef:Morgen een alternatieve lader zoeken, wordt dan helaas een 22kW want dit was de enige 43kW in heel Frankfurt e.o.
Ik zie er op Goingelectric.de twee staan:

Kaufland
Wächtersbacher Straße, Frankfurt am Main: twee snellaadpalen met telkens de klassieke drie aansluitingen: ChaDemo, CCS en AC; zonder laadpas te activeren en gratis.
en

Skyline Plaza
Brüsseler Straße, Frankfurt am Main: 1 snellaadpaal dus ik vermoed dat het deze is die problemen gaf.

En dan zijn er nog al die snellaadpalen van Aldi sud die op plugsurfing zichtbaar worden.
door fivari
27 apr 2016 20:31
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Laden bij Delhaize is gratis. Er is zelfs geen identificatie nodig. Als die optie niet is ingebouwd om de kostprijs van de laadpalen te beperken, dan is het niet zo eenvoudig om de betaling buiten de openingsuren te implementeren, want geen verbinding met een back-office en geen RFID-lezer ingebouwd.
door fivari
27 apr 2016 13:52
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Inderdaad, de laders in België heb je zonder garantie. Wallonië is op gebied van laadinfrastructuur al helemaal een ramp.
Vooreerst: de beste bron voor laadpalen in België is Chargemap.
Delhaize heeft enkele maanden geleden (tijd gaat snel) zijn policy veranderd: voortaan zijn de laadpalen enkel tijdens de openingsuren bekrachtigd. Daar moet je zeker rekening mee houden.
En dan zijn er een aantal zaken die me verbazen:
de snellaadpaal bij VanderValk in Nijvel heb ik al meerdere keren probleemloos gebruikt. Vreemd dat die er nu uit vloog.
De Ze-Mo laadpalen heb ik al altijd kunnen activerne met de Love to Load kaart, de voorganger van de TNM-kaart.
De laadpaal in Imagix is weg...klopt/

Voor de terugweg: Je zou kunnen laden in https://chargemap.com/points/details/auchan-fayet
De laadpaal in Viroinval werkte onlangs ook nog: https://chargemap.com/points/details/viroinval, is wel wat zoeken: staat in een hoekje op het marktplein.
Van daaruit is Vlaanderen bereikbaar: bijvoorbeeld Hoeilaart op het Gemeenteplein is betrouwbaar. https://chargemap.com/points/details/ge ... hoeilaart1
door fivari
03 feb 2016 21:05
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

OlafH schreef:... Nu de kabels nog...
De snelladers, en van het Kiwh-netwerk zijn dat zijn er toch heel wat en van de Corri-door allemaal, geven geen probleem want altijd een vast kabel met een echte type 2. In Frankrijk zijn het steeds de klassieke snellaadpalen met AC 43, CCS en Chademo. Ook de Franse Zoe's hebben kant voertuig een type 2 zoals wij.
Voor de semi-snelladers worden de nieuw geplaatste palen standaard uitgerust met een type 2, soms in combinatie met een type 3. De oudere laadpalen hebben vaak nog enkel type 3. Via chargemap perfect te onderscheiden.
door fivari
03 feb 2016 14:16
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Ik dacht, laat me nog eens vragen of er al nieuws is in verband met het gebruik van de TNM-laadpas op het Kiwhi-netwerk in Frankrijk. Ziehier het prompte antwoord van TNM:
Hartelijk bedankt voor uw bericht. Leuk dat u geïnteresseerd bent in onze toekomstige samenwerking met de Kiwhi-pass. Het ziet ernaar uit dat u vanaf eind april met uw The New Motion laadpas ook in Frankrijk terecht kunt.
Ik denk dat ik stilaan weet naar welk land onze Zomer-Zoe-Zentocht gaat. Nu nog het corri-door netwerk langs de snelwegen wat verder realiseren en ook toegankelijk maken via TNM en we zijn er helemaal. :dance:
Dat brengt heel wat Franse laadpalen aan onze vingers.

Kiwhi: http://www.kiwhipass.fr/ou-l-utiliser/c ... ibles.html

Corri-door: http://www.sodetrel-mobilite.fr/cb/portal/#/search
door fivari
06 jan 2016 11:17
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

De info over de SOC wordt bij de laadpalen op de parkings van NMBS van een zestal grote stations op de volgende manier opgelost:
men geeft het type voertuig in en de begin SOC. De laadpaal kent de totale capaciteit, de efficiëntie van de ingebouwde lader en berekent benaderend zelf de SOC in functie van de doorgespeelde energie. Akkoord, dit is maar een benaderende oplossing.
Chademo geeft de SOC door, dat heb ik al zelf kunnen vaststellen bij de snelladers wanneer er een Leaf staat. Doet CSS dat ook?
door fivari
06 jan 2016 10:00
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Toch nog even off topic, als ik mag.
Ook op het Tesla forum verwijt men de AC-laders dom te zijn en het het AC-protocol beperkte mogelijkheden te hebben.
Eerlijk gezegd, begrijp ik dat verwijt niet goed. De analyse van de belasting van het net, bijvoorbeeld door andere ladende voertuigen moet in elk geval van elders komen. De algoritmes die optimalisatie uitdenken moeten het totaalbeeld kennen alvorens beslissingen te nemen, dus die kunnen ook niet in de individuele laadpaal worden ingebouwd. Eens de artificiële intelligentie beslist heeft welke stroom optimaal kan worden geladen op een individuele laadpaal is de AC-laadpaal via het AC-protocol perfect in staat om dat als maximum aan een ladend voertuig op te leggen. Wat zou je nog meer willen kunnen? Ik begrijp dat Fastned AC-laden=dom de wereld heeft ingestuurd, maar het heeft geen grond.

De laadpalen aan het UZ-Leuven geven de laadkabels vrij van zodra het laden beëindigd is. Dat is voor die plaats ook logisch: al die dokters laden hun Tesla op, maar zijn een hele dag aan het werk. Dus van zodra een Tesla volgeladen is, komt de laadpaal vrij. Met een laadpaal en twee aansluitingen, kunnen zo vier parkeerplaatsen bediend worden.

Het terugleveren van energie (vehicle to grid) zal niet mogelijk zijn, tenzij je een omvormer inbouwt in het voertuig. De BYD e6 kan dit al: http://www.carscoops.com/2015/06/the-by ... ty-to.html
door fivari
05 jan 2016 15:10
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Juist even die app van RWE bekeken: ziet er erg snel en gebruiksvriendelijk uit.
En RWE neemt blijkbaar de laadtijd als eenheid voor de betaling. Dat is voor snel- en semisnellaadpalen voor mij de beste methode.
Als dan de kabel nog loslaat nadat het laden beëindigd werd, heb je nood aan minder palen om eenzelfde aantal voertuigen van een laadmogelijkheid te voorzien.
door fivari
04 jan 2016 13:41
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Bedankt voor het verslag. In de winter is 100 km snelweg tegen 120 km/u ongeveer de limiet. Eind januari vorig jaar ben ik van Leuven naar Dusseldorf (190 km) gereden met een snellaadbeurt in Urmond. Prima te doen, maar toch heb je na 100 km die laadbeurt nodig. Eens de batterij opgewarmd, gaat het allemaal wat beter.

Nog even over intercharge. Begrijp ik het goed dat de TNM-app bij een iPhone toelaat om met de logingegevens van de mythenewmotion-website een scanfunctie te activeren die toelaat om bij alle intercharge laadpalen te laden?
Die scanfunctie is voorlopig nog niet geïmplementeerd bij de android-app, waardoor het met dergelijke smartphones niet mogelijk is om via intercharge te laden.
Zelf krijg ik, wanneer ik mijn kaartgegevens en de login van de website ingeef, de foutmelding: "defective communication with the server, eMobility provider hasn't been found (code 300)"
door fivari
31 dec 2015 17:47
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb helemaal geen scanmogelijkheid in de TNM-app.
door fivari
31 dec 2015 14:18
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Gert-Jan, hoe werkt het dan precies? Ik kreeg bij TNM geen paswoord vast
door fivari
23 dec 2015 22:56
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Jana Höffner, ook bekend als ZOEPIONIERIN, doet haarfijn uit de doeken hoe je de laadpunten van GoingElectric op je R-Link kan krijgen: http://zoepionierin.de/zoe-hack-alle-la ... im-r-link/
Voor België is het niet echt nuttig omdat er slechts enkele laadpunten zijn, maar voor Nederland is het misschien de moeite waard. De procedure lijkt mij doenbaar.
door fivari
22 dec 2015 14:22
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Ik denk dat ik het begrepen heb.
Er zijn twee soorten laadpalen die met intercharge geactiveerd kunnen worden: die waarvoor je een contract moet hebben met een provider, bijvoorbeeld TNM of Plugsurfing. De nummer van de laadpas wordt dan het contract-ID, maar ik heb zelf geen pin. die zal je dan moeten aanvragen. Dit is de standaard intercharge. Maar je kan dan volgens mij even goed de RFID-kaart gebruiken. Ik probeer eens bij TNM om zo'n pin vast te krijgen. Of zou het mijn paswoord voor de website zijn? Het kaartnummer wordt in elk geval al aanvaard als contract-ID.
Afbeelding
En dan is er een tweede systeem: de intercharge-direct, een nieuwigheid die enkel voor de laadpalen met het intercharge direct logo kan worden gebruikt. Deze laadpalen zouden op een andere manier op hun kaart moeten aangeduid zijn,maar ook dat lijkt niet echt te werken ofwel zijn er nog geen. Het zijn enkel die laatste waarvoor je geen contract moet hebben met een van de partners.
Afbeelding
door fivari
22 dec 2015 13:26
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Dat ik dat nooit gemerkt heb: inderdaad de Bluecorner laadpalen zijn met de Intercharge gelabeld. Ik zal het systeem eerstdaags eens uit proberen en laat bericht.
Gertjan,
Op de 3de pagina van de App kan je contract-ID en paswoord ingeven. Welke gegevens vraagt men daar vermits er geen contract moet worden afgesloten.
door fivari
13 nov 2015 17:17
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Ik lees juist op twitter dat Kiwhi en TheNewMotion de handen in elkaar slaan en dat de beide netwerken elkaars laadpassen toegang geven.
Excellent nieuws voor wie naar Frankrijk wil, want daar heb je met de Kiwhi-kaart een zeer uitgebreid netwerk.
http://www.automobile-propre.com/breves ... ew-motion/
Au-delà du partage des points de charge de leurs réseaux respectifs, les deux partenaires annoncent également un travail commun pour le lancement de nouveaux services « innovants et qualitatifs ».
Stilaan beginnen de winnaars zich af te tekenen: TheNewMotion in Benelux en nu ook Frankrijk, Plugsurfing in Duitsland(?)
Hopelijk eindigt het dat alles met alles compatibel wordt n dan kan de prijs terug beginnen spelen.
door fivari
04 aug 2015 07:59
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Nee, de pincode is een code die je zelf kiest om ervoor te zorgen dat niet iemand anders het laden onderbreekt. Een RFID-kaart kan trouwens ook. Alle byd taxi's gebruiken dezelfde code juist om ervoor te zorgen dat de collega's de wagen kunnen loskoppelen. Ik kwam de code te weten toen een chauffeur mij wilde laten laden. Hij vroeg me om nadien terug zijn wagen met die code in te steken.
door fivari
04 aug 2015 00:07
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Die klachten over de snellaadpaal van Suez vind ik vreemd: ik heb er al meerdere keren zonder probleem kunnen laden.
Er wordt veel door taxi's geladen. Zij gebruiken de optie "geheime code". Zo kunnen zij hun wagen ladend of niet achterlaten voor hun collega. Voor wie het nodig heeft, wil ik de code wel via pm doorgeven. Als de wagen onbeheerd achtergelaten werd, heb ik geen scrupules om even te ontkoppelen en daarna terug in te steken. Vreemd genoeg geven de byd's de laadkabel vrij.
door fivari
05 jul 2015 18:14
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Gabi78 schreef: Wat heb ik nodig om te kunnen laden in Frankrijk?
IK lees nogal eens het Franse Zoe-forum.
De snellaadpalen zijn gewoon te gebruiken, want een vast kabel. Langs de autokant is er geen verschil tussen Franse en Nederlands/Belgisch: alle Zoe's hebben een type aansluiting. De laadpalen vind je het gemakkelijkst op chargemap.com. Ikea, Leclercq en bij Auchan bieden snellaadpalen aan. Daarvoor is ee Kiwhi-pas nodzakelijk. Die kan ook door buitenlanders aangevraagd worden, maar daarvoor neem je best contact op via mail. De online-pagina's zijn enkel afgestemd op Franse gebruikers. Zo kan het ook.
Binnenkort installeert men de corri-door: langs de snelweg elke 80 km een snellaadpaal. Daarvoor heb je deze nodig http://www.sodetrel-mobilite.fr/cb/portal/#/
Hoe langer hoe meer verschijnen in Frankrijk ook de type2 versnelde laadstations. De Europese standaard is type 2 en de nieuw geïnstalleerde palen krijgen minstens ook type 2 of zelfs alleen type 2. De Franse klanten kunnen kiezen tussen een T3-T2 of een T2-T2 laadkabel. Geef het nog enkele jaren en ook Frankrijk is volledig type 2.
Succes en houd ons op de hoogte.
door fivari
22 jun 2015 06:38
Forum: Algemeen Z.E.
Onderwerp: Opladen in het buitenland
Reacties: 450
Weergaves: 115710

Re: Opladen in het buitenland

Inderdaad, dat is wat ik wilde zeggen.
Maar de overige laadpalen hadden een type 3 en schakelen nu over op type 2.