Ad-blocker gedetecteerd: Onze website wordt mogelijk gemaakt door online advertenties aan onze bezoekers te tonen. Overweeg om ons te ondersteunen door uw ad-blocker uit te schakelen op onze website.
De Captur kent een waarschuwingssysteem als de spanning in een van de banden te laag is. Het lijkt erop alsof je niet kunt zien om welke band het gaat. Aan de andere kant zul je dat aan de buitenkant wel kunnen zien.
Nu heb ik nog een losse bandenspanningsset (display en vier ventieldoppen). Daarop kun je wel zien welke band niet meer in orde is en ook welke spanning ze hebben. Ook kan de bedrijfstemperatuur erop worden afgelezen.
Ik neem aan dat ik niet beide systemen kan gebruiken, want beide maken gebruik van speciale ventieldoppen. Dan zou ik dus moeten kiezen.
Enerzijds houd ik het 't liefst standaard, dus het Captursysteem. Anderzijds heeft mijn systeem toch ook zijn voordelen: van elke band kun je op elk moment zowel de temperatuur of de bandenspanning aflezen.
Iemand een aanvullend idee?
De Captur heeft niet zo'n systeem. Staat wel in het boekje maar dat is niet in de Captur uitgevoerd.
Er staat wel meer in het boek wat niet op de Captur zit.
De Renault Captur heeft inderdaad niet zo'n systeem. Ik had eigenlijk verwacht van wel want alle auto's die nà november 2012 nieuw op de markt zijn gebracht behoren bandensensoren tot de standaard uitrusting te hebben, blijkbaar is de Renault Captur eerder gehomologeerd, zo als dat heet.
Het instructieboekje goed lezen is ook een vak, zie onderstaand citaat:
De hierna beschreven weergave informatie HANGT AF VAN DE UITRUSTING VAN DE AUTO EN VAN HET LAND.
Nou dat valt me dan even tegen. Maar ik heb één voordeel: ik hoef niet meer te kiezen! Zodra we onze voiture opgehaald hebben, installeer ik mijn bandenspanningsset!
Als je op Google intikt bandenspanning en TPMS en dan Afbeeldingen kiest, dan zie je een heleboel systemen verschijnen.
Of het apparaat van mij goed werkt weet ik natuurlijk niet, nog nooit geïnstalleerd. Dat de ANWB en Conrad deze niet meer verkoopt geeft misschien te denken... Duidelijk is wel dat het toen een hele redelijke prijs was.
Ik had deze gekocht voor de camper (op de Scenic zit wel een bandenspanningssysteem), maar het bleek dat het apparaat een wat hogere bandenspanning niet aan kan. Ik dacht iets van 4,5 bar en hoger.
Bij mijn systeem zitten er ook anti-diefstalringen bij, die voorkomen dat de sensoren er zo afgeschroefd kunnen worden. Je zet de sensoren dan met een imbussleuteltje vast. Betekent natuurlijk wel dat je er die zelf ook niet gemakkelijk afschroeft als je er lucht bij wilt pompen. Kan ook zijn dat als iemand ze toch wilt stelen, en het gaat niet 1-2-3, dat er dan ook wel eens wat beschadigd kan worden.
Misschien zet ik die ringen er dan maar niet op en vermijd gewoon Rotterdam
Ik had op mijn Captur ventieldopjes gemonteerd in de vorm van kleine zuigertjes (lichtmetaal), een dagje wezen stappen in Zutphen en aan de IJsselkade geparkeerd, ontdek ik bij thuiskomst dat ze er drie (3!) gejat hebben!!!???
En het waren niet eens bandenspanningssensorendoppen.
Dus wie er nog één mist kan zich via een privé-bericht bij mij melden.
Ik ben destijds dit topic gestart en door de antwoorden was toen duidelijk geworden dat op de Captur geen bandenspanning waarschuwingssysteem zit. Dat was voor mij niet zo erg, want ik had zelf nog een mobiel systeem.
Nou ik heb inmiddels de Captur en natuurlijk mijn systeem uitgeprobeerd.
Mijn meter geeft de volgende waarden aan: 2.86(LV), 2.82 (RV), 2.65 (LA) en 2.55 (RA). Dat er 0.2 bar verschil zit tussen voor en achter is normaal. Vreemd is wel het verschil tussen links- en rechtsachter: 0.1 bar. De temperaturen waren respectievelijk: 18/7/8/6 gr.C.
Nu heb ik ook eens gekeken welke spanning er eigenlijk op moet zitten. Dat zou op de zijkant van de deur moeten staan. Dat klopt:
Nu kan ik dat niet helemaal rijmen met wat er in mijn deur staat:
Snapt iemand hier iets van? De snelheid maakt blijkbaar niet uit. Ik neem aan dat voor mij de waarden 2.3(voor) en 2.1(achter) gelden. Maar zijn dat de min. of max. waarden, of gemiddeld. Het lijkt dat mijn banden veel te hoog opgepompt zijn, of mijn metertje klopt niet!?
De bandenspanningstabel in het linker portier moet precies opgevolgd worden, dit zijn de maximum waarden gemeten bij koude banden en bij voorkeur gemeten met een geijkte bandenspanningsmeter, zoals alleen de bandenboeren en erkende garagebedrijven gebruiken.
In het instructieboekje staan meerdere hoofdstukken over de (juiste) bandenspanning met of zonder vol-belaste auto.
De autofabrikant komt (vaak in samenwerking met de bandenfabrikant) met de beste maat band en spanning om tot een zo laag mogelijke rolweerstand te komen, zo weinig mogelijk afrolgeluiden en een zo laag mogelijk brandstofverbruik. E.e.a. om te voldoen aan de diverse wettelijke eisen in de diverse landen waar de betreffende auto verkocht wordt.
Gewoon ,koud ongereden ,meten ik heb een hand pomp, voor 2.3 achter 2.1 zit je altijd goed, ik persoon lijk doe dit om de 2 weken, 10 graden temp verschil, = al gauw 1 tiende bar verschil
Groeten Rob
Captur TCe 120 EDC Dynamique
Motor:TCe 120 EDC Brandstof:B
Uitrustingsniveau Automatis versnellingsbak Besteld op 17/05/2013
Pack Style
wielen in kleur Diamantee Noir
Privacy glass
Pack City Camera
Two-tone Ivoire / Noir Etoilé
Lichtmetalen wielen 17 D N
Een maand na aflevering heb ik de bandspanning gecontroleerd en deze stond op 2.7 bar voor en 2.4 bar achter. Ik heb het niet af laten lopen. Bandenspanning wordt vanzelf na enige maanden minder. Een wat hogere bandspanning is minder kwalijk dan een te lage spanning. Verder controleer ik regelmatig de spanning in de banden en moet zeggen dat deze maar weinig afloopt. Even in de gaten houden wanner de buitentemperatuur oploopt.
29-12-2023, Renault Captur 1.6 E-Tech Engineered 145, Grijs, Alle opties.
Zelf controleer ik 1x per maand de bandenspanning, inclusief het reservewiel.
Het te hard oppompen van de banden is niet zinvol, de banden gaan bol staan en verslechteren het weggedrag doordat de banden niet met de volledige 'zool' het wegdek raken en het wordt er een stuk on-comfortabeler rijden door. Tevens bestaat het risico van een klapband bij lange zwaarbelaste ritten met te hard opgepompte banden.
Gewoon aan het fabrieksadvies houden is het beste.
Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie
Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen
Maak een account aan
Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut