Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Voor technische onderwerpen die niet in één van bovenstaande categorieën te vangen zijn.
Forumregels
-Vermeld het type/model(!!) Renault in de posting
-Vul svp de gevraagde gegevens aan
Plaats reactie

Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

Hoi iedereen,

ik ben nieuw op het forum, mijn naam is Ernst en ik heb sinds juli dit jaar een Renault Megane 1 ph2 1.6 16v cabriolet van 2000, km-stand 203xxx. Heel blij mee, en hij rijdt erg lekker met dakje open, daar heb ik hem ook voor natuurlijk.

Maar helaas heb ik een probleem met de Megane. Hieronder volgt een heel verhaal over het probleem en wat ik al heb gedaan om het te verhelpen maar helaas tot nu toe zonder resultaat.

Wat gebeurt er?
Auto rijdt perfect (start koud ook goed), tot de motor goed op bedrijfstemperatuur is, zeg een km of 20-30, dan valt de auto uit onder het rijden. Hij gaat dan heel hard 'bokken', als ik dan de koppeling intrap wisselen soms de toeren even, dan is hij even de kluts kwijt (750 - dan 1300- dan weer 750, dan weer iets hoger) en uiteindelijk valt hij uit. Ik kan dan meestal niet direct starten (soms ook wel), zowel met sleutel (startmotor blijft dan doordraaien), als door koppeling op te laten komen. In dat laatste geval bokt hij verder maar slaat vaak niet aan, soms ook wel. Zo niet even wachten, zeg 20-30 seconden (soms ook korter) dan doet hij het weer (kan met koppeling of met sleutel), en dan rijdt hij alsof er niets gebeurt is. Dat kan dan weer een willekeurig aantal minuten goed gaan, maar als hij warm is blijft dit terugkomen.

Ik heb het ook gehad als ik hem met draaiende motor (warm) bij huis heb geparkeerd. Als het probleem dan voorkomt 'zaagt' hij even, toeren gaan even omhoog naar zeg 1300, dan weer netjes terug naar 750, dat doet hij een paar keer (soms 1, soms wel 8 keer), en dan slaat hij af. Lijkt mij dat dat hetzelfde probleem is. Motor lijkt voor zover ik kan horen wel netjes op 4 poten te blijven lopen de hele tijd. Bobines zijn een zwak punt bij deze auto dat weet ik, maar vermoed dat die in dit geval nog goed zijn.

Wat heb ik al geprobeerd
Nu heb ik hier en op het forum van de Renault Megane club al behoorlijk wat gelezen over wat dit allemaal kan zijn. Auto heeft afgelopen 3 jaar heel veel stil gestaan, al met al maar zo'n 500km gereden die tijd. Liep volgens mij ook best wat achter in zijn onderhoud, dus ik vond het niet zo gek dat er wellicht wat mee was. Ik heb de volgende dingen gedaan omdat ik ze een beetje verdacht / op de verschillende fora vond:
  • Stappenmotor vervangen (ik had ook het probleem dat de auto uitviel bij stoppen bij bv een stoplicht, dat lijkt verholpen, schoonmaken hielp niet).
    BDP sensor vervangen (heeft de blauwe stekker, oude exemplaar ook al, soldeerverbindingen lijken netjes)
    MAP sensor vervangen
    Koelwatertemperatuursensor vervangen
    Motor uitgelezen op foutcodes met ELM327 en Carbit app; geen foutcodes gevonden (kan ook aan de gebruikte reader/app liggen realiseer ik me)
    Gasklephuis schoongemaakt, was niet heel vies
    Vacuümslangen die ik kon zien lijken allemaal goed en niet ingescheurd/ingedroogd
Bovenstaande had geen effect op het probleem. Waardes die ik via de reader kan uitlezen lijken goed, Lambda pendelt naar mijn idee niet helemaal netjes, tussen 0,1 en 0,7 V ongeveer, zou tussen 0,1 en 0,9 moeten zijn meen ik. Lambda stekker eruit gehaald, warm gereden; probleem blijft.

Verder is gedaan, ongerelateerd aan dit probleem (heb het idee dat de auto best wel wat achter liep qua onderhoud):

Distributie (+rollen en waterpomp) vervangen door Bosch carservice bij mij in de buurt
Olie + filter
luchtfilter
bougies
benzinefilter

Verder geprobeerd
Langzamerhand heb ik geen ideeën meer eigenlijk. Ik ben vanavond maar begonnen met massapunten van de motor bekijken, rechtsvoor (dus als je voor de auto staat linksvoor) bij de bumper was de bout flink verroest, maar zag er niet heel schokkend uit. Toch goed schoongemaakt. Massapunten bij de achterlichten lijken keurig, zal ze morgen met de contactspray behandelen maar vermoed daar niks geks. Alle stekkers onder de kap los gemaakt, ingespoten met contactspray en weer vast gezet, zagen er eigenlijk allemaal niet heel erg slecht uit.

Zekeringen in de auto gecheckt; allemaal OK, in de kast links voor (dus als je voor de auto staat rechts) onder de motorkap lijkt het allemaal netjes, zekeringenkast naast de accu zie ik wel behoorlijk wat blauwige oxidatie op de zekeringen zitten maar ik krijg ze er niet goed uit, ik ben bang dat ik de boel sloop als ik meer kracht zet (is hier een handigheidje voor oid?). Ik heb er nu contactspray op gespoten en de boel heen en weer bewogen, hopende dat dit wellicht iets aan oxidatie zou verwijderen.

Ik verwacht verder dat de katalysator kapot is, die rammelt vreselijk bij bepaalde uitlaatgasdruk. Valt me ook op dat de LTFT erg hoog is (25%), die verandert ook geheel niet, zelfs geen tiende procent.

En toen waren de ideeën een beetje op
Ik kan de inlaatluchttemperatuursensor nog vervangen, maar waardes die deze afgeeft lijken me wel plausibel. Wellicht een domme toevoeging maar geen storingslampjes op dashboard. Overigens zelfs niet toen ik de stekker van de lambda los trok, ik betwijfel nu dus zelfs of dat lampje wel werkt.

Als bijlage nog een readout van de sensoren waar ik signaal van kan aflezen, wellicht heeft iemand er iets aan. de 1e lambda is hier weer aangesloten overigens om het pendelen te zien. Ik ga de auto binnenkort langs de garage brengen om hem in ieder geval uit te laten lezen (Bosch carservice), wellicht dat ik hier iets verder mee kom.

Ik ben heel benieuwd of iemand nog ideeën heeft om me in de juiste richting te helpen, alle bijdragen worden erg gewaardeerd, bedankt!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Gebruikersavatar

mechanic
Gouden Bahco
Posts in topic: 3
Berichten: 15972
Lid geworden op: 24 apr 2008 20:47
Actief als: particulier
Locatie: Someren

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door mechanic »

Schommelingen in toeren kàn duiden op een vacuüm euvel. Eventueel met een rookmachine testen op lekkage. Bij dit type gaan de inlaatspruitstuk pakkingen nog wel eens lek.

Ook uitlezen met betere apparatuur is wellicht een optie, simpele readers komen bij oude auto's vaak niet zover.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

Hoi Mechanic, thanks voor je reactie! Ik ga hem in ieder geval laten uitlezen en misschien meteen vragen of ze een rookmachine hebben. Inlaatspruitstuk heb ik er al wel even af gehad, het leek bijna alsof daar helemaal geen pakking onder zat, er zat wel wat zacht, rubber-achtig materiaal rond de openingen (echt in het spruitstuk zelf, einde van de buizen) maar niet een echte pakking zoals ik hem verwacht had, ik dacht dat dit wellicht zo hoorde omdat het spruitstuk plastic is.

Winparts geeft inderdaad wel een pakking aan als ik op kenteken zoek, een die echt tussen de 'buizen' en de kop zit, deze zeg maar, die zit er nu zeker niet op. Zou het zo simpel kunnen zijn? Ik zal gelijk de O ringen voor het gasklephuis ook even doen, die sluiten volgens mij nog wel mooi maar als ik toch ga bestellen... Geen reclame overigens, alleen een voorbeeld. Hoort dit ertussen te zitten?

Kan dit ook te maken hebben met de korte 'sis' die ik hoor als ik met de hand de gasklep wat open? als ik die abrupt open hoor ik een korte maar duidelijke sis van lucht die ergens langs loopt, of is dit normaal als de gasklep net open gaat? Dit hoor ik overigens ook als hij verder normaal loopt.

bedankt voor de tip in ieder geval, als anderen nog andere dingen weten hoor ik ze graag!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Gebruikersavatar

mechanic
Gouden Bahco
Posts in topic: 3
Berichten: 15972
Lid geworden op: 24 apr 2008 20:47
Actief als: particulier
Locatie: Someren

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door mechanic »

De k4m motor heeft 4 losse rubber 'ringen' als pakking voor het inlaatspruitstuk.
Zeg niet dat het de oplossing is hoor, enkel een gekend euvel. Je kunt met draaiende motor eens wat remmenreiniger spuiten rond het spruitstuk aansluting, draait de motor dan anders er daar een luchtlek.

De sis die je hoort is normaal vermoedelijk (kan het niet horen natuurlijk), hoort bij het aanzuigen van lucht.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

OK, de boel net weer even uit elkaar gehaald en bekeken, de ringen die je bedoelt zie ik, boel was vettig maar toen ik ze beter bekeek zagen ze er verder nog wel prima uit. Vervangen kan geen kwaad dus ga ik wel doen, maar voor nu de kop waar het spruitstuk erop rust netjes schoongemaakt, misschien dat dat nog zou helpen maar helaas. Net weer snel een stukje warm gereden en zelfde euvel. Remmenreiniger was toevallig op dus heb met WD-40 voor ik wegging rond het spruitstuk gespoten, geen verschil. Ik had verhoogde toeren verwacht als er een lek zou zitten, ook WD40 brandt wel.

Nog eens goed opgelet wat hij nu deed, toerental springt niet hoger, alleen maar lager, alsof iets de auto met korte maar stevige 'rukjes' steeds tegen probeert te houden. Als je niets doet hort en stoot hij in de versnelling uiteindelijk tot stilstand (denk ik, zo ver niet geprobeerd), sloeg vanavond niet vaak af overigens, had nu zelfs ook dat de auto weer normaal ging doen, ik hield hem in de versnelling zonder koppeling erbij ( maar ook geen gas meer), na een seconde of 10 kon ik weer door. Voorzichtig doorgereden, halve minuut daarna ging hij weer horten, kwam er toen ook weer uit na een paar seconden maar viel toen weer een paar seconden later bij afremmen naar een bocht toch uit toen ik de koppeling intrapte. Door koppeling op te laten komen kwam hij toen wel wel weer tot leven, dus zat praktisch geen tijd tussen.

Die bocht was 50 meter van huis, dus thuis geparkeerd en laten draaien, dat ging even goed maar hij viel toen op een gegeven moment gewoon uit, uit het niets (als in, draaide netjes 750 toeren en klaar). Weer gestart, dat ging prima, viel toen vrij vlot weer uit, zelfde manier. Weer gestart, ging weer prima, toen bleef hij een seconde of 30 draaien en heb ik er zelf de brui aan gegeven en de sleutel eruit gehaald.

Ik blijf denken aan een sensor ergens, hoofdzakelijk de BDP. Kan het zijn dat de soldeerverbindingen niet (meer) goed zijn, omdat ze X jaar geleden gemaakt zijn? Ze zien er zo op het oog netjes uit, maar ik kan natuurlijk niet onder de krimpkousjes kijken. De nieuwe sensor die erin zit is een goedkope, maar vermoed dat hij het wel goed genoeg doet, namelijk geen probleem bij koude motor. Ik heb de oude sensor (die is wel origineel, maar met blauwe stekker) ook weer geprobeerd, dat maakt geen verschil.

Ga kijken of ze morgen tijd hebben om hem uit te lezen, wordt vervolgd!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

Korte update; Bosch carservice waar ik de distributie heb laten doen is met vakantie, dus een ander bedrijf in de omgeving gebeld (gespecialiseerd in Renault/Dacia, wist ik eigenlijk niet eens anders had ik hem daar wel heen gebracht). Zonder al iets benoemd te hebben over de distributie noemde hij dat het ook zou kunnen zijn dat hij net niet netjes op tijd staat. Ik had dat zelf al uitgesloten omdat hij het koud wél goed doet en goed start, maar meneer gaf aan dat als de afwijking klein is het dan zou kunnen dat je door de grotere hoeveelheid brandstof die wordt ingespoten het dan niet merkt. Voor de distributiewissel maar weinig met de auto gereden omdat ik de oude riem niet wilde belasten dus echt een goed 'voor/na' heb ik niet, maar zou wel verklaren waarom ik geen enkel probleem had toen ik de auto had opgehaald waar ik hem had gekocht, weg naar huis was 30KM alleen maar snelweg, niks gemerkt toen.

23-08 is de Bosch Carservice weer open, ga ik toch daar even op wachten en dit voorleggen, mogen zij hem eventueel uitlezen als ze een andere oorzaak verwachten, anders de boel weer openmaken en dit keer wel netjes op tijd zetten.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

Inmiddels wat contact met de Bosch Carservice gehad, helaas niet een simpel verhaal. Distributie staat netjes op tijd gaf men aan, men denkt aan kapotte ECU omdat men met de Bosch computer er niet in komt, en dat normaal gesproken met die computer wel kan. Er werd eerder al wel aangegeven dat er wat foutcodes in stonden die men gewist had, dus dat kon dan nog wel. Iemand dit eerder bij de hand gehad?

Opties zijn nu een gebruikte ECU en dan klonen, of deze laten reviseren. Kosten zitten op ongeveer hetzelfde , maar iemand een idee wat dan een betere optie is? Gevoelsmatig zou ik zeggen reviseren, als ze hem echt niet kunnen maken dan kun je altijd nog een gebruikte proberen.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Gebruikersavatar

mechanic
Gouden Bahco
Posts in topic: 3
Berichten: 15972
Lid geworden op: 24 apr 2008 20:47
Actief als: particulier
Locatie: Someren

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door mechanic »

Bij de dealer was het al zo dat deze oude auto's enkel met een oude software variant uitgelezen konden worden. Er zal wellicht gemeten moeten worden aan de bedrading van de ecu of deze niet onderbroken is waardoor er geen verbinding gemaakt kan worden.

Of de ecu daadwerkelijk stuk is is lastig te zeggen in dit stadium.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links



Topic author
Equint88
Nieuw lid
Nieuw lid
Posts in topic: 6
Berichten: 6
Lid geworden op: 11 aug 2021 21:49
Actief als: particulier

Re: Megane 1 cabriole 1.6 16v stottert en slaat af als motor warm is

Bericht door Equint88 »

Het is een tijdje geleden, maar hier nog een update, ik vermoed de laatste over dit euvel (gelukkig). Hij is een tijd bij de garage geweest, die hebben een tweedehands ECU met gekloonde software gemonteerd, deze werkte wel naar behoren. Daar kwam uit dat de MAP sensor en BDP sensor storingen gaven. De vorige ECU was niet uit te lezen, deze dus wel. Deze onderdelen ook vervangen en alle fouten gewist.

Ik moet er nog een wat langere proefrit mee maken om hem echt warm te rijden en kijken wat er gebeurt, maar men gaf bij de garage aan dat het probleem nu verholpen is, daar ga ik dan dus maar vanuit, mocht het anders zijn dan update ik weer.

Bedankt [mention]mechanic[/mention] voor de hulp!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links


Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht