WillemS schreef:Voorts dienen deze zo geschakeld te zijn dat ze branden bij kontakt aan(en lopendemotor) en doven zodra er andere verlichting aangezet wordt. M.a.w. de lichten mogen niet door een handmatig te bedienen aparte schakelaar ontstoken kunnen worden.
En Artikel 6.19.7 van het Voertuigreglement zegt nog:
Functionele elektrische schakeling: De dagrijlichten moeten zodanig zijn aangesloten dat zij niet kunnen worden ontstoken tenzij de achterlichten tegelijkertijd worden ontstoken. De dagrijlichten moeten automatisch worden gedoofd wanneer de koplichten worden ontstoken, behalve wanneer deze laatste worden gebruikt om met korte tussenpozen onderbroken lichtsignalen te geven.
En Artikel 41 RVV 1990 zegt:
1. Onverminderd artikel 32, eerste lid, mogen bestuurders van een motorvoertuig bij dag dagrijlicht voeren. Het dagrijlicht wordt niet tegelijk met enig ander licht aan de voorzijde van het voertuig gevoerd.
Het is wel toegestaan indien het dimlicht wordt aangezet dat het dagrijlicht blijft branden ECHTER het dagrijlicht moet dan wel worden gedimd! Het dagrijlicht functioneerd dan als stadslicht.....
Dit is ook de manier waarop het dagrijlicht gebruikt wordt door o.a. Audi......
Een stadslicht MOET namelijk in combinatie met andere verlichting worden gevoerd en mag weer NIET alleen worden gevoerd....