Een rondje Nederland in de Zoe
-
Topic author - Lid - eerste logo binnen
- Posts in topic: 4
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 04 mei 2014
- Laatste bezoek: 12 sep 2018 15:22
- Actief als: particulier
Een rondje Nederland in de Zoe
Ruim een half jaar geleden reageerde ik op de reclame van Renault om de Zoe Experience te doen. Het was snel geregeld en binnen een paar dagen zat ik een middag in een Zoe. Het zaadje voor elektrisch rijden was geplant. De proefrit destijds was vooral in de drukke stad. En voor je het weet, zit de tijd er dan al op. Zonder grotere doorgaande wegen, maar ook zonder laden. Desondanks was mijn interesse voor de Zoe gewekt. En toch... werd ‘t ‘m niet. Een kleine 2 maanden later reden we in een Ford Fiesta.
Maar de Zoe bleef kriebelen. Elektrisch rijden heeft in mijn ogen de toekomst, dus ik ben op Twitter Ad van der Meer (@advandermeer), Martijn Hendriks (@245MartijnEV) en Renault (@Renault_NL) gaan volgen. Die namen bleven oppoppen als ik zocht op de Zoe en elektrisch rijden. Ad van der Meer ging zelfs meerdere keren een rondje Nederland in zijn Zoe doen; en deelde dat op Twitter. Dat wilde ik ook, maar ik miste een essentieel onderdeel: een Zoe.
Terwijl ik deze week genoot van een korte vakantie, besloot ik er uiteindelijk ook voor te gaan: een rondje Nederland in een Zoe. Een Zoe huren dus, om te onderzoeken hoe realistisch en praktisch rijden in een EV nou precies is. Bellen met dealers in de buurt leverde niks op, maar een reactie op een tweet van Renault wel. Ik werd gebeld door Autohaag Zeeuw in Delfgauw. Ik mocht hun Zoe een weekendje mee. Gratis. En dat terwijl ik had aangegeven ‘m ook te willen huren. Geweldige service en dus daarmee het begin van een nieuwe ‘Experience’.
Ik ben, net als 99,9% van alle rijders, een onervaren elektrische rijder. Ik wilde wel iets voorbereiden, maar ik wilde er geen studie van maken. Want ondanks dat je pioniert, moet autorijden ook om vrijheid en gemak gaan. En dus plande ik mijn route op basis van snellaadpunten (44kw of meer). The New Motion had daar een mooie kaart voor. En zie daar: zonder al te veel moeite en met korte laadtijden zou je gewoon een rondje Nederland kunnen doen. Snelladers op zo’n 90 km. van elkaar. Prima. Tot je bij je eerste laadpunt in Breda komt. En de stekker niet past. Ah... er zijn dus meerdere soorten stekkers. En de stekker die ik had uitgezocht, die passen dus niet. Dat gooit je plannen direct in de war. Gelukkig was er nu een alternatief in de buurt, maar dan met 22kw. Jammer dat het trager laadt, maar in ieder geval was de accu wel weer vol voor mijn volgende etappe: Breda - Eindhoven. Maar van Eindhoven wist ik alleen dat er een snellader was. En snelladers; die pasten niet.
De laptop, smartphone én de R-Link erbij om alternatieven te zoeken. Via oplaadpalen.nl werd ik gewezen op 2 laadpunten langs de snelweg bij Zaltbommel. De site ac-lader.nl, van Martijn Hendriks, zag maar 1 laadpunt. De R-Link zag de lader zelfs helemaal niet. En dus naar Zaltbommel, naar parkeerplaats De Lucht. Een tankstation, een gigantische parkeerplaats, maar geen laadpunt. Wat nu? De R-Link volgen naar een alternatief laadpunt, ergens in Zaltbommel zelf? Eerst even navragen bij het tankstation dan maar. En ja hoor... de lader zat aan de andere kant van de snelweg. Waar je heel makkelijk kon komen met de voetgangerstunnel, maar een paar emmertjes stroom halen is toch lastig. Een paar kilometer omrijden dus. Auto aan de paal en laden maar. In La Place even Twitter en Facebook bijwerken en weer door naar het volgende punt.
Dat werd Arnhem, of eigenlijk: Duiven. Nu gekozen voor een rit binnendoor. En dat was een gouden zet. Waar je op snelwegen toch vooral bezig bent met je accu (hoeveel zit er nog in, hoe ver moet ik nog, niet te snel rijden om te voorkomen dat je accu snel leegloopt), daar geniet je op 50- en 80-kilometer wegen van het fantastische rijden in de Zoe. Soepel, geruisloos, trillingsvrij, stil, relaxed. En per 10 kilometer gaat er 7 kilometer van je accuduur. Ook fijn!
Na het opladen (zowel de auto als ik) bij Van der Valk in Duiven was het einddoel voor vandaag Dronten. Het was inmiddels donker en kouder, en de rit zou vooral over snelwegen gaan. Conclusie van de R-Link: dat ga je niet halen, vriend. Maar gelukkig bood de R-Link aan om een laadpunt op te nemen in de route. Maar niet het laadpunt dat ik had gezien op de al eerder genoemde sites. Want die zat langs de snelweg en het was wel duidelijk dat R-Link die plekken allemaal (?) niet kent. Gokken dan maar dat de sites het bij het juiste eind hebben en dat de lader ook aan de juiste kant van de snelweg stond. En just my luck: niet dus. Even verderop keren was niet mogelijk en de accuduur liep hard terug naar nog maar 25 kilometer. Bij lange na niet genoeg om bij mijn eindbestemming te komen.
Dan toch de R-link maar raadplegen voor een alternatief. Het alternatief dat het meest dichtbij was, was ruim 5 kilometer bij me vandaan. En eenmaal ingesteld kreeg ik een melding dat dit laadpunt niet openbaar toegankelijk was en dat de kabel misschien ook wel niet zou passen. Ik ben uitgegaan van de onbetrouwbaarheid van de R-Link en toch maar het punt op gaan zoeken. Gezond ongeloof loont, want het oplaadpunt was prima bereikbaar en beschikbaar. Een half uurtje laden was genoeg om me vervolgens naar de eindbestemming te loodsen. Een eindbestemming die zelf geen laadpunt heeft, maar er wel eentje op 2 km. van zijn huis heeft. En dus zet je je auto op 2 kilometer van je eindbestemming af en laat je jezelf ophalen.
De eerste conclusie was voor mij wel duidelijk: lange ritten maken met een Zoe is een onderneming. En een onderneming waar je auto je niet mee helpt. Je moet echt heel goed voorbereid op pad gaan om op de plaats van bestemming te komen. En dan maar hopen op de actualiteit van de site die je raadpleegt. Oplaadpalen.nl is heel handig en ac-lader.nl is zelfs speciaal voor Zoe’s gemaakt. Maar wel een particulier initiatief.
Over de R-link kan ik kort zijn: dat is echt niet goed genoeg. Te weinig en foute info over laadlocaties, maar ook ontbrekende locaties. Dat kan gewoon echt niet. Met een beperkte actieradius moet je gewoon perfect up to date informatie op dat ding hebben. Ook kreeg ik na het gebruik van bluetooth problemen met de R-link: de radio wilde niet meer harder of zachter. Schijnbaar een bekend probleem. Gelukkig stond mijn radio niet hard, want me anderhalve dag onhandig harde radio heeft gescheeld.
Dan de auto zelf: ik ken geen auto die lekkerder rijdt dan de Zoe. Je glijdt praktisch over de weg. Dat merk je pas goed als je weer in je vertrouwde Fiesta rijdt. Die je toch ook al zo lekker vond rijden. Als het puur en alleen om de auto en de rij-ervaring zou gaan, dan zou mijn keuze snel gemaakt zijn: die Zoe die komt er.
Maar de randzaken stellen die keuze voorlopig uit. De reële actieradius van 140 kilometer die ik heb ervaren is nog net te weinig. Als je goed je best doet kan je misschien 150 of 160 halen, maar als je 120 op de snelweg gaat, dan kom je gewoon onder de 100 kilometer actieradius uit. Tenzij je je snelheid laat zakken naar 95 km in Eco-stand. Dat is regelrecht gevaarlijk als je op een donkere weg rijdt waar 130 de maximum snelheid is. Ook het ontbreken van voldoende (snel)laadpunten is nog echt een bottleneck.
Elektrisch rijden heeft oplaadpunten nodig. Ieder tankstation een snellaadpunt waar je met iedere elektrische auto terecht kan zou al enorm veel schelen. Of draai het om: iedere elektrische auto die dezelfde stekker gebruikt. Maar dat laatste vergt branche-afspraken en/of stroperige Europese regelgeving.
Ik blijf in elektrisch rijden geloven. De Zoe kan je nu al meer dan prima kopen als je voorop wil lopen en aan woon-werkverkeer van pakweg 100 km genoeg hebt. Vooropgesteld dat je dan een lader thuis én op het werk moet hebben. Het is een goede kleine middenklasser, die de wat gebrekkige bediening (R-Link, onlogische stuurbediening) volledig compenseert door de fantastische rij-eigenschappen. Rijden met een Zoe -ik kan het niet vaak genoeg benadrukken- is geweldig. Als we aan vervanging van onze Fiesta toezijn en het laadnetwerk beter is, dan is een elektrische wagen waarschijnlijk onze eerste keuze.
In 2016/2017 is de wereld totaal anders, maar in de tussentijd ben ik van plan om vaker een rondje Nederland in een elektrische wagen te gaan maken. Al is het alleen maar omdat er nu al bemoedigende geluiden klinken over meer en snellere laadpunten voor de Zoe.
Overvraag de Renaultdealer bij jou in de buurt niet massaal, maar als je serieus overweegt om elektrisch te gaan rijden, probeer dan ook eens een proefrit van 24 uur of langer te regelen.
Ik wil graag het webcareteam van Renault en Autohaag Zeeuw Delfgauw bedanken voor het mogelijk maken van deze Experience. En Martijn Hendriks voor zijn hulp via Twitter voor, tijdens en na het rondje Nederland.
Mijn tripje is in kortere updates ook terug te lezen via Twitter, Facebook en Instagram, via hashtag #rondjeNLinEV.
Vragen? Stel ze!
Maar de Zoe bleef kriebelen. Elektrisch rijden heeft in mijn ogen de toekomst, dus ik ben op Twitter Ad van der Meer (@advandermeer), Martijn Hendriks (@245MartijnEV) en Renault (@Renault_NL) gaan volgen. Die namen bleven oppoppen als ik zocht op de Zoe en elektrisch rijden. Ad van der Meer ging zelfs meerdere keren een rondje Nederland in zijn Zoe doen; en deelde dat op Twitter. Dat wilde ik ook, maar ik miste een essentieel onderdeel: een Zoe.
Terwijl ik deze week genoot van een korte vakantie, besloot ik er uiteindelijk ook voor te gaan: een rondje Nederland in een Zoe. Een Zoe huren dus, om te onderzoeken hoe realistisch en praktisch rijden in een EV nou precies is. Bellen met dealers in de buurt leverde niks op, maar een reactie op een tweet van Renault wel. Ik werd gebeld door Autohaag Zeeuw in Delfgauw. Ik mocht hun Zoe een weekendje mee. Gratis. En dat terwijl ik had aangegeven ‘m ook te willen huren. Geweldige service en dus daarmee het begin van een nieuwe ‘Experience’.
Ik ben, net als 99,9% van alle rijders, een onervaren elektrische rijder. Ik wilde wel iets voorbereiden, maar ik wilde er geen studie van maken. Want ondanks dat je pioniert, moet autorijden ook om vrijheid en gemak gaan. En dus plande ik mijn route op basis van snellaadpunten (44kw of meer). The New Motion had daar een mooie kaart voor. En zie daar: zonder al te veel moeite en met korte laadtijden zou je gewoon een rondje Nederland kunnen doen. Snelladers op zo’n 90 km. van elkaar. Prima. Tot je bij je eerste laadpunt in Breda komt. En de stekker niet past. Ah... er zijn dus meerdere soorten stekkers. En de stekker die ik had uitgezocht, die passen dus niet. Dat gooit je plannen direct in de war. Gelukkig was er nu een alternatief in de buurt, maar dan met 22kw. Jammer dat het trager laadt, maar in ieder geval was de accu wel weer vol voor mijn volgende etappe: Breda - Eindhoven. Maar van Eindhoven wist ik alleen dat er een snellader was. En snelladers; die pasten niet.
De laptop, smartphone én de R-Link erbij om alternatieven te zoeken. Via oplaadpalen.nl werd ik gewezen op 2 laadpunten langs de snelweg bij Zaltbommel. De site ac-lader.nl, van Martijn Hendriks, zag maar 1 laadpunt. De R-Link zag de lader zelfs helemaal niet. En dus naar Zaltbommel, naar parkeerplaats De Lucht. Een tankstation, een gigantische parkeerplaats, maar geen laadpunt. Wat nu? De R-Link volgen naar een alternatief laadpunt, ergens in Zaltbommel zelf? Eerst even navragen bij het tankstation dan maar. En ja hoor... de lader zat aan de andere kant van de snelweg. Waar je heel makkelijk kon komen met de voetgangerstunnel, maar een paar emmertjes stroom halen is toch lastig. Een paar kilometer omrijden dus. Auto aan de paal en laden maar. In La Place even Twitter en Facebook bijwerken en weer door naar het volgende punt.
Dat werd Arnhem, of eigenlijk: Duiven. Nu gekozen voor een rit binnendoor. En dat was een gouden zet. Waar je op snelwegen toch vooral bezig bent met je accu (hoeveel zit er nog in, hoe ver moet ik nog, niet te snel rijden om te voorkomen dat je accu snel leegloopt), daar geniet je op 50- en 80-kilometer wegen van het fantastische rijden in de Zoe. Soepel, geruisloos, trillingsvrij, stil, relaxed. En per 10 kilometer gaat er 7 kilometer van je accuduur. Ook fijn!
Na het opladen (zowel de auto als ik) bij Van der Valk in Duiven was het einddoel voor vandaag Dronten. Het was inmiddels donker en kouder, en de rit zou vooral over snelwegen gaan. Conclusie van de R-Link: dat ga je niet halen, vriend. Maar gelukkig bood de R-Link aan om een laadpunt op te nemen in de route. Maar niet het laadpunt dat ik had gezien op de al eerder genoemde sites. Want die zat langs de snelweg en het was wel duidelijk dat R-Link die plekken allemaal (?) niet kent. Gokken dan maar dat de sites het bij het juiste eind hebben en dat de lader ook aan de juiste kant van de snelweg stond. En just my luck: niet dus. Even verderop keren was niet mogelijk en de accuduur liep hard terug naar nog maar 25 kilometer. Bij lange na niet genoeg om bij mijn eindbestemming te komen.
Dan toch de R-link maar raadplegen voor een alternatief. Het alternatief dat het meest dichtbij was, was ruim 5 kilometer bij me vandaan. En eenmaal ingesteld kreeg ik een melding dat dit laadpunt niet openbaar toegankelijk was en dat de kabel misschien ook wel niet zou passen. Ik ben uitgegaan van de onbetrouwbaarheid van de R-Link en toch maar het punt op gaan zoeken. Gezond ongeloof loont, want het oplaadpunt was prima bereikbaar en beschikbaar. Een half uurtje laden was genoeg om me vervolgens naar de eindbestemming te loodsen. Een eindbestemming die zelf geen laadpunt heeft, maar er wel eentje op 2 km. van zijn huis heeft. En dus zet je je auto op 2 kilometer van je eindbestemming af en laat je jezelf ophalen.
De eerste conclusie was voor mij wel duidelijk: lange ritten maken met een Zoe is een onderneming. En een onderneming waar je auto je niet mee helpt. Je moet echt heel goed voorbereid op pad gaan om op de plaats van bestemming te komen. En dan maar hopen op de actualiteit van de site die je raadpleegt. Oplaadpalen.nl is heel handig en ac-lader.nl is zelfs speciaal voor Zoe’s gemaakt. Maar wel een particulier initiatief.
Over de R-link kan ik kort zijn: dat is echt niet goed genoeg. Te weinig en foute info over laadlocaties, maar ook ontbrekende locaties. Dat kan gewoon echt niet. Met een beperkte actieradius moet je gewoon perfect up to date informatie op dat ding hebben. Ook kreeg ik na het gebruik van bluetooth problemen met de R-link: de radio wilde niet meer harder of zachter. Schijnbaar een bekend probleem. Gelukkig stond mijn radio niet hard, want me anderhalve dag onhandig harde radio heeft gescheeld.
Dan de auto zelf: ik ken geen auto die lekkerder rijdt dan de Zoe. Je glijdt praktisch over de weg. Dat merk je pas goed als je weer in je vertrouwde Fiesta rijdt. Die je toch ook al zo lekker vond rijden. Als het puur en alleen om de auto en de rij-ervaring zou gaan, dan zou mijn keuze snel gemaakt zijn: die Zoe die komt er.
Maar de randzaken stellen die keuze voorlopig uit. De reële actieradius van 140 kilometer die ik heb ervaren is nog net te weinig. Als je goed je best doet kan je misschien 150 of 160 halen, maar als je 120 op de snelweg gaat, dan kom je gewoon onder de 100 kilometer actieradius uit. Tenzij je je snelheid laat zakken naar 95 km in Eco-stand. Dat is regelrecht gevaarlijk als je op een donkere weg rijdt waar 130 de maximum snelheid is. Ook het ontbreken van voldoende (snel)laadpunten is nog echt een bottleneck.
Elektrisch rijden heeft oplaadpunten nodig. Ieder tankstation een snellaadpunt waar je met iedere elektrische auto terecht kan zou al enorm veel schelen. Of draai het om: iedere elektrische auto die dezelfde stekker gebruikt. Maar dat laatste vergt branche-afspraken en/of stroperige Europese regelgeving.
Ik blijf in elektrisch rijden geloven. De Zoe kan je nu al meer dan prima kopen als je voorop wil lopen en aan woon-werkverkeer van pakweg 100 km genoeg hebt. Vooropgesteld dat je dan een lader thuis én op het werk moet hebben. Het is een goede kleine middenklasser, die de wat gebrekkige bediening (R-Link, onlogische stuurbediening) volledig compenseert door de fantastische rij-eigenschappen. Rijden met een Zoe -ik kan het niet vaak genoeg benadrukken- is geweldig. Als we aan vervanging van onze Fiesta toezijn en het laadnetwerk beter is, dan is een elektrische wagen waarschijnlijk onze eerste keuze.
In 2016/2017 is de wereld totaal anders, maar in de tussentijd ben ik van plan om vaker een rondje Nederland in een elektrische wagen te gaan maken. Al is het alleen maar omdat er nu al bemoedigende geluiden klinken over meer en snellere laadpunten voor de Zoe.
Overvraag de Renaultdealer bij jou in de buurt niet massaal, maar als je serieus overweegt om elektrisch te gaan rijden, probeer dan ook eens een proefrit van 24 uur of langer te regelen.
Ik wil graag het webcareteam van Renault en Autohaag Zeeuw Delfgauw bedanken voor het mogelijk maken van deze Experience. En Martijn Hendriks voor zijn hulp via Twitter voor, tijdens en na het rondje Nederland.
Mijn tripje is in kortere updates ook terug te lezen via Twitter, Facebook en Instagram, via hashtag #rondjeNLinEV.
Vragen? Stel ze!
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- lid
- Posts in topic: 3
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 18 okt 2013
- Laatste bezoek: 18 okt 2014 10:42
- Actief als: particulier
- Locatie: Leiden
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Waar je voorbereiding heeft gefaald is dat je achteraf naar het forum komt om je ervaringen te delen.
Welkom.
Je verhaal is een aardige samenvatting van de levensles waarmee iedere kersverse elektrische rijder geconfronteerd wordt. De ondersteuning van R-link is inderdaad een aanfluiting en ja, er zijn nu 3 snellaadstandaarden. Om de Zoe op 43 kW te kunnen laden moet je nog even geduld hebben.
Maar als die 250 snelweglokaties er zijn (ongeveer eind volgend jaar) dan is er hoegenaamd geen sprake meer van een beperkte actieradius. Hooguit wat extra reistijd. Accu bijna leeg? Even bij Fastned langs voor een half uurtje pauze. Het plannen/voorbereiden vervalt dan ook. Een elektrische auto wordt dus steeds beter, ook nadat je hem hebt gekocht.

Je verhaal is een aardige samenvatting van de levensles waarmee iedere kersverse elektrische rijder geconfronteerd wordt. De ondersteuning van R-link is inderdaad een aanfluiting en ja, er zijn nu 3 snellaadstandaarden. Om de Zoe op 43 kW te kunnen laden moet je nog even geduld hebben.
Maar als die 250 snelweglokaties er zijn (ongeveer eind volgend jaar) dan is er hoegenaamd geen sprake meer van een beperkte actieradius. Hooguit wat extra reistijd. Accu bijna leeg? Even bij Fastned langs voor een half uurtje pauze. Het plannen/voorbereiden vervalt dan ook. Een elektrische auto wordt dus steeds beter, ook nadat je hem hebt gekocht.
Dit snap ik niet helemaal. 80 is toch de normale snelheid in de rechterbaan? Gedicteerd door vrachtwagens, auto's met aanhanger etc. Dit is altijd zo geweest en ik heb bij mijn rijles ook geleerd rekening te houden met snelheidsverschillen ook/vooral op de snelweg. De Zoe kan 135 (140 op de teller) en veilige inhaalmaneouvres zijn dus gewoon mogelijk.Dat is regelrecht gevaarlijk als je op een donkere weg rijdt waar 130 de maximum snelheid is
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- Global Moderator
- Posts in topic: 2
- Berichten: 3033
- Lid geworden op: 27 sep 2004
- Laatste bezoek: 27 apr 2025 21:33
- Actief als: particulier
- Locatie: Uden
- Contacteer:
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Leuk verhaal en het meeste kan ik me in vinden.
Als je dagelijks een rondje Nederland zou moeten doen, is elektrisch rijden (nog) niet ideaal. Maar wie doet dat? Diverse Zoe rijders komen uit op jaarkilometrages boven de 25.000 km en ook worden er vele ritten van meer dan 300 km per dag gemaakt. Maar echt veruit het merendeel van alle autoritten (elektrisch of conventioneel) is korter dan 60 km en dan past de Zoe perfect in je profiel.
En nu de komst van de 43 kw AC laders is aangekondig, zijn langere ritten binnenkort ook geen probleem meer.
En zoals Electronaut ook al schrijft, op de snelweg met 100 km/u of nog minder is helemaal geen probleem en ook niet gevaarlijk. Dat rijd ik al 20 jaar en heeft nog nooit gevaarlijke situaties opgeleverd. De Zoe is in staat tot bovengemiddeld snelle inhaalacties.
Als je dagelijks een rondje Nederland zou moeten doen, is elektrisch rijden (nog) niet ideaal. Maar wie doet dat? Diverse Zoe rijders komen uit op jaarkilometrages boven de 25.000 km en ook worden er vele ritten van meer dan 300 km per dag gemaakt. Maar echt veruit het merendeel van alle autoritten (elektrisch of conventioneel) is korter dan 60 km en dan past de Zoe perfect in je profiel.
En nu de komst van de 43 kw AC laders is aangekondig, zijn langere ritten binnenkort ook geen probleem meer.
En zoals Electronaut ook al schrijft, op de snelweg met 100 km/u of nog minder is helemaal geen probleem en ook niet gevaarlijk. Dat rijd ik al 20 jaar en heeft nog nooit gevaarlijke situaties opgeleverd. De Zoe is in staat tot bovengemiddeld snelle inhaalacties.
Don't HURRY, be happy!
R15 TL (1975 restauratie nadert het einde)
R17 TL découvrable automatic (1976)
R15 GTL Grand Prix (1977 restauratie start binnenkort)
Laguna coupé 2.0T automaat, 4ws (2013)
Zoe Z.E. Intens 41 kWh (2013)
Alpine A110 (2023)
Van de baas: Mégane E-tech Evolution ER (2023)
R15 TL (1975 restauratie nadert het einde)
R17 TL découvrable automatic (1976)
R15 GTL Grand Prix (1977 restauratie start binnenkort)
Laguna coupé 2.0T automaat, 4ws (2013)
Zoe Z.E. Intens 41 kWh (2013)
Alpine A110 (2023)
Van de baas: Mégane E-tech Evolution ER (2023)
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
Topic author - Lid - eerste logo binnen
- Posts in topic: 4
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 04 mei 2014
- Laatste bezoek: 12 sep 2018 15:22
- Actief als: particulier
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Dank jullie wel voor jullie reacties en het warme welkom
Dat ik pas achteraf naar het forum kwam, is maar ten dele waar. Tijdens mijn eerste Zoe-verkenning heb ik het forum al eens bezocht. En voor dit rondje was het nou juist mijn bedoeling om niet als een volleerd Zoe-rijder in te stappen, maar meer als een geïnteresseerde potentiële overstapper. Het ging me om de ervaring. En ondanks mijn bovenstaande klaagzang ben ik nog steeds een geïnteresseerde potentiële overstapper. Ook omdat ik het ontzettend goed om te horen vind dat er een hogere laadpenetratie in Nederland komt. Minimaal een reden om vaker eens een Zoe te huren.
Bij mij leidde de lage snelheid zaterdag echt wel tot een paar lastige momenten. Een paar hardrijders die je als ware kamikazepiloten inhalen. Nou moet ik zeggen dat ik daarin ook wel een verschil heb gemerkt tussen overdag en 's avonds. En misschien rijden er op de A50 alleen maar gevaarlijke gekken; dat kan natuurlijk ook.
Vanmorgen heb ik de Zoe weggebracht, met toch wel een beetje pijn in m'n hart. Kopen ga ik voorlopig niet doen, omdat onze huidige auto simpelweg nog veel te nieuw is. Maar huren gaat zeker nog vaker gebeuren. Al was het alleen maar om de laatste ervaring met de Zoe die ik vlak voor het inleveren had. Naast een Ferrari voor het stoplicht en 'm er gewoon uit trekken. Goud!

Bij mij leidde de lage snelheid zaterdag echt wel tot een paar lastige momenten. Een paar hardrijders die je als ware kamikazepiloten inhalen. Nou moet ik zeggen dat ik daarin ook wel een verschil heb gemerkt tussen overdag en 's avonds. En misschien rijden er op de A50 alleen maar gevaarlijke gekken; dat kan natuurlijk ook.

Vanmorgen heb ik de Zoe weggebracht, met toch wel een beetje pijn in m'n hart. Kopen ga ik voorlopig niet doen, omdat onze huidige auto simpelweg nog veel te nieuw is. Maar huren gaat zeker nog vaker gebeuren. Al was het alleen maar om de laatste ervaring met de Zoe die ik vlak voor het inleveren had. Naast een Ferrari voor het stoplicht en 'm er gewoon uit trekken. Goud!
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- lid
- Posts in topic: 3
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 18 okt 2013
- Laatste bezoek: 18 okt 2014 10:42
- Actief als: particulier
- Locatie: Leiden
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Weet je, dat lees je nou overal. Mensen die eenmaal met de elektrische auto hebben kennisgemaakt zijn voor het leven verpest. Mijn zoon van 16 klaagt ook al als hij eens met iemand anders moet meerijden in een fossiel. Dat maakt zo'n lawaai en is schokkerig en gewoon aftands, 20e eeuws.
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
Topic author - Lid - eerste logo binnen
- Posts in topic: 4
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 04 mei 2014
- Laatste bezoek: 12 sep 2018 15:22
- Actief als: particulier
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Overigens, als ik dit forum wat verder uitspit, dan kom ik enorm veel termen tegen die me echt helemaal niets zeggen. Is er ergens een elektrisch rijden voor dummies te vinden? Of, nog beter, een Zoe rijden voor dummies?
AC en DC ken ik nog wel van de middelbare school, maar wat is het verschil met rijden/opladen precies? Wat is het verschil tussen 11, 22 en 43Kw laden (afgezien van de snelheid dan) en waarom is het schijnbaar voor de Zoe sneller dan bij andere EV's? Afijn... dat soort vragen dus. Wie heeft het winnende linkje?
AC en DC ken ik nog wel van de middelbare school, maar wat is het verschil met rijden/opladen precies? Wat is het verschil tussen 11, 22 en 43Kw laden (afgezien van de snelheid dan) en waarom is het schijnbaar voor de Zoe sneller dan bij andere EV's? Afijn... dat soort vragen dus. Wie heeft het winnende linkje?

Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- Global Moderator
- Posts in topic: 2
- Berichten: 3033
- Lid geworden op: 27 sep 2004
- Laatste bezoek: 27 apr 2025 21:33
- Actief als: particulier
- Locatie: Uden
- Contacteer:
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Ik rij zeer regelmatig over de A50.....
....maar voel me niet aangesproken.
Hier op het forum wordt er inderdaad vaak nogal diep technisch ingegaan op diverse thema's. Ik kan dat ook niet allemaal volgen. Maar Zoe rijden kent eigenlijk weinig uitdagingen hoor.
Met betrekking tot het opladen is het handig om te weten dat de elektromotor van de Zoe (en eigenlijk alle EV's) draaien op gelijkstroom (DC). Maar het elektriciteitsnetwerk levert wisselstroom (AC). Ergens moet er dus een conversie plaatsvinden van AC naar DC.
Bij de meeste elektrische auto's kan die conversie alleen met heel weinig vermogen plaatsvinden in de auto zelf, deze auto's hebben een kleine oplader ingebouwd. Ze kunnen aan een stopcontact of oplaadpunt dus alleen langzaam opladen. Voor snelladen zijn deze auto's afhankelijk van oplaadpunten / laadstations die direct DC leveren. Dit zijn o.a. de Chademo en DCC(ombo) oplaadpunten die The New Motion, Nissan en Fastned geplaatst hebben / nog plaatsen. De conversie vindt dan dus buiten de auto plaats. Nadeel van deze laadstations zijn dat ze erg duur zijn (ca. € 50k).
De overige oplaadpalen die nu in Nederland staan, leveren wisselstroom (AC) in verschillende vermogens. En van deze oplaadpalen maakt de Zoe optimaal gebruik. Door de slimme, gepatenteerde Chameleon lader die de Zoe aan boord heeft, kan de Zoe altijd het maximale vermogen uit de oplaadpaal gebruiken. Als enige van de elektrische voertuigen op dit moment. Als je een Zoe en een Leaf of i3 aan een 22 kW oplaadpaal zet, laadt de Zoe het gehele accupakket in ruim een uur vol. De Leaf en i3 doen er, aan hetzelfde laadpunt, 6-8 uur over. (accupakket van een Leaf is iets groter, dat van de i3 kleiner.)



Hier op het forum wordt er inderdaad vaak nogal diep technisch ingegaan op diverse thema's. Ik kan dat ook niet allemaal volgen. Maar Zoe rijden kent eigenlijk weinig uitdagingen hoor.
Met betrekking tot het opladen is het handig om te weten dat de elektromotor van de Zoe (en eigenlijk alle EV's) draaien op gelijkstroom (DC). Maar het elektriciteitsnetwerk levert wisselstroom (AC). Ergens moet er dus een conversie plaatsvinden van AC naar DC.
Bij de meeste elektrische auto's kan die conversie alleen met heel weinig vermogen plaatsvinden in de auto zelf, deze auto's hebben een kleine oplader ingebouwd. Ze kunnen aan een stopcontact of oplaadpunt dus alleen langzaam opladen. Voor snelladen zijn deze auto's afhankelijk van oplaadpunten / laadstations die direct DC leveren. Dit zijn o.a. de Chademo en DCC(ombo) oplaadpunten die The New Motion, Nissan en Fastned geplaatst hebben / nog plaatsen. De conversie vindt dan dus buiten de auto plaats. Nadeel van deze laadstations zijn dat ze erg duur zijn (ca. € 50k).
De overige oplaadpalen die nu in Nederland staan, leveren wisselstroom (AC) in verschillende vermogens. En van deze oplaadpalen maakt de Zoe optimaal gebruik. Door de slimme, gepatenteerde Chameleon lader die de Zoe aan boord heeft, kan de Zoe altijd het maximale vermogen uit de oplaadpaal gebruiken. Als enige van de elektrische voertuigen op dit moment. Als je een Zoe en een Leaf of i3 aan een 22 kW oplaadpaal zet, laadt de Zoe het gehele accupakket in ruim een uur vol. De Leaf en i3 doen er, aan hetzelfde laadpunt, 6-8 uur over. (accupakket van een Leaf is iets groter, dat van de i3 kleiner.)
Don't HURRY, be happy!
R15 TL (1975 restauratie nadert het einde)
R17 TL découvrable automatic (1976)
R15 GTL Grand Prix (1977 restauratie start binnenkort)
Laguna coupé 2.0T automaat, 4ws (2013)
Zoe Z.E. Intens 41 kWh (2013)
Alpine A110 (2023)
Van de baas: Mégane E-tech Evolution ER (2023)
R15 TL (1975 restauratie nadert het einde)
R17 TL découvrable automatic (1976)
R15 GTL Grand Prix (1977 restauratie start binnenkort)
Laguna coupé 2.0T automaat, 4ws (2013)
Zoe Z.E. Intens 41 kWh (2013)
Alpine A110 (2023)
Van de baas: Mégane E-tech Evolution ER (2023)
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- Gerespecteerd lid
- Posts in topic: 2
- Berichten: 1548
- Lid geworden op: 09 aug 2013
- Laatste bezoek: 28 mar 2019 15:54
- Actief als: particulier
- Contacteer:
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
OK, een poging tot laden voor Dummies:
Laden van een EV kan op AC en/of op DC.
DC laden is laden op gelijkspanning.
DC laden wordt uitsluitend toegepast voor snelladen (vanaf ca. 40kW, maar meestal 50kW).
DC laden gaat ofwel via de CCS Combo stekker, ofwel via de Chademo stekker, ofwel via de Tesla Supercharge stekker.
DC laadstations zijn altijd uitgerust met vaste laadkabels.
Auto's die DC snelladen met CCS Combo zijn vooral de nieuwere Duitse EV's zoals de BMW i3 en de VW e-Up.
Auto's die DC snelladen met Chademo zijn vooral de Japanse EV's van eerdere generaties, waaronder de Nissan Leaf en de Mitsubishi iMiEV.
Daarnaast zijn er ook de eigen Tesla DC Superchargers die met een eigen Tesla-stekker werken, waar uitsluitend Tesla's kunnen laden.
De Zoe maakt voor snelladen geen gebruik van DC, maar van AC; zie hieronder.
AC laden is laden op wisselspanning.
AC laden wordt zowel toegepast voor normaal laden (ook wel 'langzaam laden' genoemd), als voor semi-snelladen en snelladen.
AC langzaamladen kan via een normale huisstekker ('Schuko') maar op laadpalen voor elektrische auto's gaat AC laden altijd via de 'Mennekes Type 2' stekker (die aan de lichtblauwe kabel van de Zoe zit).
Dus zowel langzaam- als semi-snel en snel gaan bij AC allemaal via dezelfde 'Type 2' stekker.
AC-laden gaat altijd via een losse kabel, behalve bij de snelste laadsnelheid/het hoogste laadvermogen: laadstations die 43kW AC snellaadvermogen kunnen aanbieden, hebben daartoe een vaste AC snellaadkabel die (net als bij DC snelladen) vast zit aan de laadzuil.
Hoe snel het AC-laden gaat, hangt enerzijds af van de auto, en anderzijds van de laadpaal.
ALLE EV's kunnen langzaamladen op AC via een losse (met de auto meegeleverde) laadkabel met daaraan aan beide zijden de Mennekes stekkers. De meeste EV's doen dat langzaamladen op 3,7kW. Nieuwere generatie EV's, zoals de BMW i3 en de Nissan Leaf 2, doen dat langzaamladen op 6,6kW. Ietsje sneller dus.
Dan de laadpalen, die zijn er in verschillende vermogens, afhankelijk van hun netaansluiting:
3,7kW AC laden is één-fase, 16 Ampère;
6,6kW AC laden is één-fase, 32 Ampère;
11kW AC laden is drie-fase, 16 Ampère;
22kW AC laden is drie-fase, 32 Ampère;
43kW AC laden is drie-fase, 64 Ampère
Een relatief klein aantal openbare laadpalen in Nederland is AC 3,7kW. Dit zijn meestal oudere laadpalen op bijvoorbeeld bedrijfsterrein.
Veruit de meeste openbare laadpalen in Nederland zijn AC 11kW laadpalen.
Nog gering in aantal maar snel toenemend in Nederland zijn de AC 22kW semi-snellaadpalen.
En binnenkort kunnen we in Nederland de eerste AC 43kW snellaadstations verwachten.
Alle EV's kunnen altijd laden op een van de duizenden AC laadpalen in Nederland, of het nu een 3,7, 11, 22 of 43 kW laadpaal is. Maar zoals je hierboven ziet halen de meeste EV's (Leaf, i3, Ampera, Volt, Outlander, V60, iMiEV, Smart EV, enz.) daar maximaal 3,7 kW uit, soms 6,6kW. Dat duurt urenlang om van leeg naar vol te laden. Al deze EV's moeten om te kunnen snelladen, als ze dat al kunnen, op zoek naar een aparte, op andere locatie gelegen DC snellader en dan ook nog rekening houdend met het type stekker waar ze compatibel mee zijn (CCS of Chademo).
En nu komt het: de Renault Zoe is een veruit geniale en unieke EV, en daardoor zeer goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Je kunt er veel makkelijker langere afstanden mee rijden dan met andere EV's. Waarom?
De Zoe is de enige EV die uit een AC laadpaal altijd het volledige laadvermogen haalt: uit een 11kW AC paal 11kW, uit een 22kW AC paal 22kW, en uit een 43kW AC aansluiting 43kW. Andere EV's halen bij een 11/22/43 kW AC laadpaal nooit meer dan 3,7 of 6,6 kW.
En dan even stilstaan bij wat dat betekent voor de laadsnelheid:
De Zoe laadt:
- bij een 11kW paal met 75 km/uur (in 2 uur van geheel leeg tot geheel vol);
- bij een 22kW paal met 150 km/uur (in 1 uur van geheel leeg tot geheel vol);
- bij een 43kW paal met 300km/uur (in 30 min. van geheel leeg tot geheel vol).
Andere EV's doen bij zelfde palen er vele uren lang over om weer geheel vol te laden.
En: een Zoe hoeft nooit op zoek naar een speciaal snellaadstation om sneller te kunnen laden. De meeste gewone palen (11/22kW) zijn, als een Zoe er aan laadt, al vrij snel. Maar als je het echt snel wilt, dan kun je met een Zoe naar een snellaadstation waar steeds vaker naast de twee typen DC laadkabels ook een derde kabel aan de zuil zit die AC 43kW biedt, speciaal voor Zoe's. Fastned en The New Motion rollen deze zomer tientallen van deze 'multi-standard' laadzuilen uit.
Kortom: de Zoe is zeer uniek, je moet je er even in verdiepen waarom dat zo is, en dan ontdek je dat het een zeer doordachte én de meest handig bruikbare EV op de markt is.
Laden van een EV kan op AC en/of op DC.
DC laden is laden op gelijkspanning.
DC laden wordt uitsluitend toegepast voor snelladen (vanaf ca. 40kW, maar meestal 50kW).
DC laden gaat ofwel via de CCS Combo stekker, ofwel via de Chademo stekker, ofwel via de Tesla Supercharge stekker.
DC laadstations zijn altijd uitgerust met vaste laadkabels.
Auto's die DC snelladen met CCS Combo zijn vooral de nieuwere Duitse EV's zoals de BMW i3 en de VW e-Up.
Auto's die DC snelladen met Chademo zijn vooral de Japanse EV's van eerdere generaties, waaronder de Nissan Leaf en de Mitsubishi iMiEV.
Daarnaast zijn er ook de eigen Tesla DC Superchargers die met een eigen Tesla-stekker werken, waar uitsluitend Tesla's kunnen laden.
De Zoe maakt voor snelladen geen gebruik van DC, maar van AC; zie hieronder.
AC laden is laden op wisselspanning.
AC laden wordt zowel toegepast voor normaal laden (ook wel 'langzaam laden' genoemd), als voor semi-snelladen en snelladen.
AC langzaamladen kan via een normale huisstekker ('Schuko') maar op laadpalen voor elektrische auto's gaat AC laden altijd via de 'Mennekes Type 2' stekker (die aan de lichtblauwe kabel van de Zoe zit).
Dus zowel langzaam- als semi-snel en snel gaan bij AC allemaal via dezelfde 'Type 2' stekker.
AC-laden gaat altijd via een losse kabel, behalve bij de snelste laadsnelheid/het hoogste laadvermogen: laadstations die 43kW AC snellaadvermogen kunnen aanbieden, hebben daartoe een vaste AC snellaadkabel die (net als bij DC snelladen) vast zit aan de laadzuil.
Hoe snel het AC-laden gaat, hangt enerzijds af van de auto, en anderzijds van de laadpaal.
ALLE EV's kunnen langzaamladen op AC via een losse (met de auto meegeleverde) laadkabel met daaraan aan beide zijden de Mennekes stekkers. De meeste EV's doen dat langzaamladen op 3,7kW. Nieuwere generatie EV's, zoals de BMW i3 en de Nissan Leaf 2, doen dat langzaamladen op 6,6kW. Ietsje sneller dus.
Dan de laadpalen, die zijn er in verschillende vermogens, afhankelijk van hun netaansluiting:
3,7kW AC laden is één-fase, 16 Ampère;
6,6kW AC laden is één-fase, 32 Ampère;
11kW AC laden is drie-fase, 16 Ampère;
22kW AC laden is drie-fase, 32 Ampère;
43kW AC laden is drie-fase, 64 Ampère
Een relatief klein aantal openbare laadpalen in Nederland is AC 3,7kW. Dit zijn meestal oudere laadpalen op bijvoorbeeld bedrijfsterrein.
Veruit de meeste openbare laadpalen in Nederland zijn AC 11kW laadpalen.
Nog gering in aantal maar snel toenemend in Nederland zijn de AC 22kW semi-snellaadpalen.
En binnenkort kunnen we in Nederland de eerste AC 43kW snellaadstations verwachten.
Alle EV's kunnen altijd laden op een van de duizenden AC laadpalen in Nederland, of het nu een 3,7, 11, 22 of 43 kW laadpaal is. Maar zoals je hierboven ziet halen de meeste EV's (Leaf, i3, Ampera, Volt, Outlander, V60, iMiEV, Smart EV, enz.) daar maximaal 3,7 kW uit, soms 6,6kW. Dat duurt urenlang om van leeg naar vol te laden. Al deze EV's moeten om te kunnen snelladen, als ze dat al kunnen, op zoek naar een aparte, op andere locatie gelegen DC snellader en dan ook nog rekening houdend met het type stekker waar ze compatibel mee zijn (CCS of Chademo).
En nu komt het: de Renault Zoe is een veruit geniale en unieke EV, en daardoor zeer goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk. Je kunt er veel makkelijker langere afstanden mee rijden dan met andere EV's. Waarom?
De Zoe is de enige EV die uit een AC laadpaal altijd het volledige laadvermogen haalt: uit een 11kW AC paal 11kW, uit een 22kW AC paal 22kW, en uit een 43kW AC aansluiting 43kW. Andere EV's halen bij een 11/22/43 kW AC laadpaal nooit meer dan 3,7 of 6,6 kW.
En dan even stilstaan bij wat dat betekent voor de laadsnelheid:
De Zoe laadt:
- bij een 11kW paal met 75 km/uur (in 2 uur van geheel leeg tot geheel vol);
- bij een 22kW paal met 150 km/uur (in 1 uur van geheel leeg tot geheel vol);
- bij een 43kW paal met 300km/uur (in 30 min. van geheel leeg tot geheel vol).
Andere EV's doen bij zelfde palen er vele uren lang over om weer geheel vol te laden.
En: een Zoe hoeft nooit op zoek naar een speciaal snellaadstation om sneller te kunnen laden. De meeste gewone palen (11/22kW) zijn, als een Zoe er aan laadt, al vrij snel. Maar als je het echt snel wilt, dan kun je met een Zoe naar een snellaadstation waar steeds vaker naast de twee typen DC laadkabels ook een derde kabel aan de zuil zit die AC 43kW biedt, speciaal voor Zoe's. Fastned en The New Motion rollen deze zomer tientallen van deze 'multi-standard' laadzuilen uit.
Kortom: de Zoe is zeer uniek, je moet je er even in verdiepen waarom dat zo is, en dan ontdek je dat het een zeer doordachte én de meest handig bruikbare EV op de markt is.
Google Maps kaart met alle snelladers in Nederland: http://www.chargefast.nl
Twitter: @MartijnEV
2013-2018: Renault Zoe Intens Q210 ZE40 - Bleu Energie
december 2018-heden: Jaguar I-Pace EV400 S - Fuji White
Twitter: @MartijnEV
2013-2018: Renault Zoe Intens Q210 ZE40 - Bleu Energie
december 2018-heden: Jaguar I-Pace EV400 S - Fuji White
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
Topic author - Lid - eerste logo binnen
- Posts in topic: 4
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 04 mei 2014
- Laatste bezoek: 12 sep 2018 15:22
- Actief als: particulier
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Zo dan. Dat is nogal een verhaal zeg. Ik denk dat ik al een heel eind kom met het begrijpen, maar ik ga het nog even een paar keer opnieuw lezen 
Het gaat een beetje off topic, maar 1 ding valt me dan toch al wel op:

Het gaat een beetje off topic, maar 1 ding valt me dan toch al wel op:
Als de meeste EV's op AC alleen maar met 3,7 of 6,6kW kunnen laden, waarom zijn er dan relatief veel palen met 11, 22 of 43? Toch niet alleen maar voor de Zoe? Zou dan juist DC niet de logische standaard zijn? Of is alleen maar snelladen slecht voor de batterij oid?de meeste EV's (Leaf, i3, Ampera, Volt, Outlander, V60, iMiEV, Smart EV, enz.) daar maximaal 3,7 kW uit, soms 6,6kW
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- Gerespecteerd lid
- Posts in topic: 2
- Berichten: 1548
- Lid geworden op: 09 aug 2013
- Laatste bezoek: 28 mar 2019 15:54
- Actief als: particulier
- Contacteer:
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Het is gebruikelijk om bij de installatie van laadpalen altijd alle drie de beschikbare fasedraden aan te sluiten. (Dat levert 11/22/43kW laadvermogen op).
Echter in de meeste EV's die op de markt zijn, zijn (uit kostenbesparing) de daarin toegepaste 'langzaamladers' éénfasig (dus 3,7 of 6,6kW). Die benutten dus maar 1 van de 3 fasedraden van de laadpaal.
Echter in de meeste EV's die op de markt zijn, zijn (uit kostenbesparing) de daarin toegepaste 'langzaamladers' éénfasig (dus 3,7 of 6,6kW). Die benutten dus maar 1 van de 3 fasedraden van de laadpaal.
Google Maps kaart met alle snelladers in Nederland: http://www.chargefast.nl
Twitter: @MartijnEV
2013-2018: Renault Zoe Intens Q210 ZE40 - Bleu Energie
december 2018-heden: Jaguar I-Pace EV400 S - Fuji White
Twitter: @MartijnEV
2013-2018: Renault Zoe Intens Q210 ZE40 - Bleu Energie
december 2018-heden: Jaguar I-Pace EV400 S - Fuji White
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
-
- lid
- Posts in topic: 3
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 18 okt 2013
- Laatste bezoek: 18 okt 2014 10:42
- Actief als: particulier
- Locatie: Leiden
Re: Een rondje Nederland in de Zoe
Om het echt exact te te krijgen: de accu in een EV levert altijd DC. Maar de motor van een EV vraagt soms DC (bijv in de Nissan LEAF), soms AC (bijv de Zoe of Model S). Een DC motor heeft spoelen en magneten. Een AC motor wekt zijn eigen magneetveld op door middel van spoelen ipv de magneten. Het voordeel hiervan is dat er geen zeldzame aardmetalen nodig zijn zoals samarium of neodymium. De DC motor met magneten is over het algemeen iets efficiënter.renault15.17 schreef:Met betrekking tot het opladen is het handig om te weten dat de elektromotor van de Zoe (en eigenlijk alle EV's) draaien op gelijkstroom (DC).
Megableek,
Aansluitend op het verhaal van MartijnEV wil ik nog vertellen dat de driefase lader van de Zoe nog een zeer groot voordeel heeft: 11 kW thuisladen. Dan kun je na je werk ook nog ergens heen, want ook thuis laad je haar in 2 uur weer zo goed als vol. Dat kan met de enkelfase lader van de LEAF niet echt. Aansluitingen voor woonhuizen komen in 4 varianten: 1x25A, 1x35A, 1x40A en 3x25A. Die hebben allemaal hetzelfde vastrecht. De eerstvolgende stap is naar 3x35A, maar dan betaal je gelijk 600 euro extra capaciteitstarief per jaar. Dat is voor de meesten niet interessant. Een LEAF kan weliswaar laden op 32A, en dat zou gaan met een aansluiting van 1x35A of 1x40A, maar dan hou je nog 1x8 ampere over. Daar kun je niet zoveel mee doen. Als mijn Zoe aan het laden is, heb ik nog 3x9A en dan kan ik zonder problemen tegelijk het eten koken op mijn inductieplaat. Dat geeft veel flexibiliteit om bijvoorbeeld 's-avonds na je werk weer de auto te pakken.
Link: | |
BBcode: | |
HTML: | |
Hide post links |
Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie
Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen
Maak een account aan
Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut